KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Dwalen door Bilbao’s slingerstraatjes

De inwoners van Bilbao waren het zelf bijna vergeten en bezoekers zien het regelmatig over het hoofd: het prachtige stukje middeleeuwse binnenstad op de rechteroever van de Nervión. In het doolhof van smalle slingerstraatjes wemelt het nu van hippe winkeltjes, heerlijke tapasbars en zonnige terrassen. U vindt ze op beschutte pleintjes of aan de waterkant.

Casco Viejo was in de jaren ’90 nog het territorium van zwervers en junks. Maar ook de binnenstad beleefde, net als heel Bilbao, een revival na de opening van het Guggenheim-museum en de daarop volgende toestroom van toeristen. Het hart van de Oude Stad wordt gevormd door de Siete Calles, de 7 straten tussen de gotische Santiagokathedraal en de meanderende rivier, precies op de plek waar Bilbao ooit is gesticht. Drie tips voor een vermakelijke middag in – en boven – Casco Viejo.

Facades in Bilbao
Facades in Bilbao

Bilbao

Het romantische treinstation Concordia

Zwierige romantiek aan de rivier

Langs de rivier staan 3 overblijfselen uit de belle époque. Het Teatro Arriaga is in 1890 gebouwd naar voorbeeld van de Parijse opera; wilt u hier een rondleiding of voorstelling bijwonen, dient u even vooraf te reserveren. Het Estación de la Concordia uit 1902 is misschien wel ’s werelds meest romantische treinstationnetje, met een façade van kleurig keramiek en sierlijk smeedijzer. En in de meeslepend modernistische Mercado de la Ribera uit 1929 gaat ’s morgens vroeg de verse vis reuze theatraal over de toonbank.

Een bord vol pintxos aan Plaza Nueva

Somera, Artecalle, Tendería, Belosticalle, Carnicería Vieja, Barrencalle en Barrencalle Barrena: de Zeven Straatjes klinken al mooi in het Spaans, maar in het Baskisch wordt het nog exotischer. Dan heet het vijfde straatje ineens Harategi Zahar kalea. Hier – en rond Plaza Nueva – wemelt het van de tapasbars. Hoewel die hier ook anders heten; in Baskenland eet u geen tapas maar pintxos, culinaire kunstwerkjes aan een cocktailprikker. Bij café-bar Bilbao bestelt u voor 20 euro een bord vol met álle pintxos van het huis. Buen provecho!
In Baskenland geen tapas maar pintxos
Sfeerproeven op de pleinen van Bilboa
Met de lift naar een prachtig uitzicht

Hoger en hoger

Daar waar de rivier stroomt, is de stad plat, maar verder hobbelt Bilbao er lustig op los. Voor een stadspanorama hoeft u niet ver te gaan. Pak op het pleintje achter de Iglesia de San Nicolás de lift naar de bovenstad en u blikt neer op de Casco Viejo tegen een decor van groene bergen. Op een kwartier kuieren staat de Basilica Nuestra Señora de Begoña, thuisbasis van Bilbao’s beschermheilige. Een stokoud kabelspoorbaantje voert piepend en krakend naar de top van de Artxanda voor een nog hoger – en weidser – uitzicht.