KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Pakhuizen aan het water in Speicherstadt

Van bedrijvige Hanzestad tot moderne metropool: Hamburg staat bekend als 'poort tot de wereld'. Al sinds de Middeleeuwen komen goederen uit alle continenten hier aan in de haven, die dan ook de op twee na grootste van Europa is (na Rotterdam en Antwerpen). Voor een vleugje van de Hamburgse handelsgeschiedenis trekt u het beste naar Speicherstadt. Dit grootste historische pakhuizencomplex ter wereld, voornamelijk opgetrokken uit rode bakstenen, is een van de meest fotogenieke plekken van de stad.

Torenhoge pakhuizen, brede wandelkades en een mondaine flair: Speicherstadt aan de Elbe is een van de mooiste attracties van Hamburg. Wandel langs de kanalen en geniet van de pittoreske sfeer en de bijzondere architectuur. Handelswaar van over de hele wereld – cacao, koffie, thee en Perzische tapijten – wordt hier nog altijd opgeslagen. En er is nog meer te beleven: ervaar bijvoorbeeld hoe het is om blind te zijn bij het museum Dialog im Dunkeln.

Speicherstadt is een van de mooiste buurten van Hamburg
Speicherstadt is een van de mooiste buurten van Hamburg

Hamburg

Wandelen over de kades van Speicherstadt

Speicherstadt, in het Duits letterlijk ‘opslagstad’, werd eind 19de en begin 20ste eeuw gebouwd als belastingvrije enclave. Dit was de laatste post voordat schepen het Duitse Rijk binnenvoeren. Voor dit grote project werden elegante pakhuizen gebouwd, versierd met veel torentjes en puntgevels – een typisch voorbeeld van de gotiek uit de tijd van keizer Wilhelm II. ’s Avonds worden de roodbakstenen gebouwen prachtig verlicht, net als de bruggen met hun sierlijke gietijzeren relingen.

Een fijne plek om de dag te beginnen is Fleetschlösschen; een oud toiletgebouw dat is omgetoverd tot een charmant eethuis. In dit kleine pand aan het water kunt u op uw gemak genieten van een eenvoudige dagkaart. Proef er zeker van de bijzondere theesoorten; meegebracht door internationale handelaren.

Voor een onvergetelijke ervaring steekt u vervolgens het water over om naar Dialog im Dunkeln te lopen. In dit museum aan de Alter Wandrahm valt niets te zien, en dat is ook precies de bedoeling. Blinde curators begeleiden bezoekers door pikdonkere kamers om ze te laten meemaken hoe het is om blind te zijn. Met geur, wind, temperatuur, geluid en textuur worden allerlei situaties nagebootst. Reserveren is een must!

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Dialog im Dunkeln, Alter Wandrahm 4, Hamburg