KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Warschau’s nieuwe oude stad

Het historisch centrum van Warschau is een aangename uitzondering op het communistisch beton dat in veel Centraal-Europese steden het gezicht bepaalt. De middeleeuwse Stare Miasto (Oude Stad) is niet voor niets een van de meest populaire bestemmingen van Polen. Toch was het oude centrum bijna verloren gegaan; de Duitse bezetters legden het voor het grootste deel in puin.

Dat de oude stad er vandaag de dag zo aantrekkelijk uitziet, is te danken aan een grootscheepse renovatie na de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hadden het stadsdeel huis voor huis opgeblazen, slechts 15 procent van dit stadsdeel stond nog overeind. In plaats van het bloedend hart van de stad te stelpen met beton, is met een nauwgezette renovatie de oude stad vrijwel volledig in oude glorie hersteld. Het leverde het stadsdeel een notering op de UNESCO Werelderfgoedlijst op.

Stare Miasto
Stare Miasto

Warschau

Russen en Duisters

Stare Miasto groeide in de 13de eeuw uit rond het kasteel van de hertogen van Mazovië, het latere koninklijk paleis. Aanvankelijk lag er een aarden wal omheen, die later is vervangen door een van steen. De wijk nam lange tijd een centraal punt in in het stadsleven. In de 19de eeuw werd het gedeelte van Polen waar Warschau deel van uitmaakt echter ingelijfd bij het Russische rijk, waarmee Stare Miasto zijn commercieel belang als hart van de hoofdstad verloor. Na de Eerste Wereldoorlog won Polen zijn soevereiniteit terug, waarna het kasteel de zetel werd van ’s lands belangrijkste ambt, dat van de president en zijn kanselarij. De zelfbeschikking bleek echter van korte duur: in 1939 volgde een Duitse invasie. De Luftwaffe bracht daarbij aanzienlijke schade toe aan de oude stad, maar er stond ten minste nog wat. Toen de Duitsers in 1944 naar vergelding zochten voor de Opstand van Warschau, legden ze de rest van Stare Miasto in puin.

“Als vergelding voor het Poolse verzet legden de Duitsers Stare Miasto in puin”

Een zonnige dag op Rynek Starego Miasta

Rondom het marktplein

Rynek Starego Miasta, het levendige centrale marktplein, is een goed vertrekpunt voor een verkenning van de oude stad. Dichtbij kunt u de Johanneskathedraal bezoeken, waarin vroeger de Poolse koningen zijn gekroond en begraven. Neem ook een kijkje in Ul. Piwna, de langste straat van de oude stad; hier sieren schilderingen en waterspuwers de gevels. Trakteer uzelf ook op iets strafs en verkwikkends bij Karmnik, een populaire cocktailbar op nummer 4A.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Rynek Starego Miasta