KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
  • Reisgids >
  • Het wereldberoemde Chinese erfgoed
 

Het wereldberoemde Chinese erfgoed

De hoeveelheid cultureel erfgoed in China is duizelingwekkend. Verspreid over het enorme land liggen talloze grote schatten der aarde: de Chinese Muur, het Terracottaleger van Xi'an en de Verboden Stad in Beijing. Maar er zijn nog zoveel meer plekken die erop wachten ontdekt te worden - zowel door bezoekers als door archeologen.

Andere beroemde voorbeelden zijn de koloniale huizen van Xiamen en Shanghai, de opera's van Beijing en Sichuan, Tibetaanse kloosters, de rijstterassen van Honghe Hani en het historische centrum van Macau: stuk voor stuk cultuurschatten van enorme waarde. Het is onmogelijk om ze allemaal in één reis te bewonderen. Het liefst keert u dan ook meer dan eens terug naar China.

De rijstterassen van Honghe Hani
De rijstterassen van Honghe Hani

Schatten in de grond

Toen de boer Zhifa Yang in 1974 een put sloeg in zijn land, net buiten Xi'an, stuitte hij op wat scherven. Het leek niet veel bijzonders, maar inmiddels hebben archeologen zo’n 8.000 levensgrote strijders, paarden en wapens blootgelegd, die het ondergrondse mausoleum van keizer Qin beschermden. De keramieken strijders van dit wereldberoemde ‘Terracottaleger van Xi'an’ zijn levensgroot en hebben allemaal een net iets ander uiterlijk. Ze waren zelfs gekleed toen ze onder de grond verdwenen. Sinds de jaartelling heeft het leger begraven gelegen. Spannend is de ontdekking van meer, soortgelijke legers in de aarde rondom de stad. Archeologen gebruiken de nieuwste technieken om ze bloot te leggen. Het Yangling Mausoleum of Han Dynasty is gebouwd rondom zo'n recent ontdekt leger en brengt de geschiedenis tot leven met een holografische film.
Het Terracottaleger van Xi'an
Chinese watertuin in Suzhou

Schatten in het water

De Chinese voorliefde voor watertuinen bestaat zeker al sinds de 11e eeuw. De mooiste watertuinen liggen in de steden Suzhou en Hangzhou, allebei niet ver van Shanghai. Edelen en ambtenaren lieten hun kleine achtertuinen zorgvuldig ontwerpen. Door vijvers, beplanting, rotspartijen en zelfs heuvels, geven veel tuinen hun geheimen pas prijs wanneer u er doorheen wandelt. Veel tuinen zijn vandaag de dag geopend voor publiek. U wordt er verwelkomd door lotusvijvers, theepaviljoenen, bonsaiboompjes en bamboe. Maar bovenal raakt u er gegarandeerd betoverd door de sublieme tuinarchitectuur waar tuinontwerpers uit heel Oost-Azië nog steeds hun inspiratie uit halen.

Schatten in de hemel

Tussen de tot in de hemel reikende bergtoppen van Tibet leeft het Tibetaanse volk al eeuwenlang volgens de leer van het boeddhisme. Bergtempels en kloosters vindt u zelfs in de meest onherbergzame gebieden. Gelovigen leggen tijdens een pelgrimage van hun huizen naar de tempels van Lhasa honderden kilometers af - op hun handen en knieën. Bezoekt u de hoofdstad van Tibet, dan ziet u debatterende monniken in het Deprungklooster en de voormalige residentie van de Dalai Lama: het Potalapaleis.
Het Potala Paleis in Lhasa