KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Wrakduiken op Bali

Wrakduiken is een van de populairste vormen van duiken. De vergane schepen op de zeebodem roepen beelden op van woeste zeeën, dramatische gebeurtenissen en verborgen schatten. Het Liberty-scheepswrak voor de kust van Tulamben aan de oostzijde van Bali trekt niet voor niets ervaren en beginnende duikers vanuit heel de wereld. Het zeeleven rond het wrak is overweldigend.

Blauwgestippelde pijlstaartroggen, makrelen en anemoonvissen zijn slechts een greep uit de 300 soorten koraalvissen die u kunt tegenkomen tijdens een duik bij het Liberty-wrak. Een wrak is vaak het enige uitstekende object op een groot stuk zeebodem en dus komen er veel zee- en schelpdieren op af. Voor duikers zijn de omstandigheden bij dit wrak perfect: weinig stroming, warm water en goed zicht. Delen van het wrak liggen slechts op 5 meter diepte, zodat u er ook goed kunt snorkelen.

Het Liberty wrak
Het Liberty wrak

Denpasar-Bali

Titanic met zon en vissen

De Liberty ligt inmiddels 50 jaar op de zeebodem en is een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog. Het schip werd in 1942 getorpedeerd door een Japanse onderzeeër en door de Amerikanen voor de kust van Tulamben aangelegd. Door een vulkaanuitbarsting in 1963 viel het schip op zijn zij en werd het vervolgens de zee ingeduwd. U kunt niet overal in het wrak naar binnen; daarvoor is niet meer genoeg intact. Maar in vele delen van het ruim zult u echt het gevoel hebben dat u in een schip aan het zwemmen bent. De onderwaterkamers doen denken aan beelden uit de film Titanic, alleen is de inboedel hier helaas verloren gegaan.

“Wrakken blijven vaak honderden jaren op de zeebodem liggen”

Wrakduiken in Tulamben

Zwemmen met grootoogmakrelen

Door de zwarte vulkaangrond, het zonlicht en het heldere water heeft u onder water zeker tot 25 meter zicht. Tenzij u in een school grootoogmakrelen zwemt, die zich als een wervelwind bij het wrak beweegt, want dan ziet u overal om u heen alleen maar zilverkleurige vissen. De grootoogmakrelen zijn gewend aan duikers, dus als u de school rustig van onderen benadert, zwemmen de vissen ongestoord door. Heel bijzonder, het voelt even alsof u deel uitmaakt van de school!

School grootoogmakrelen

Duiken met een gids

Het kan u in Tulamben niet ontgaan dat het leven hier om duiken draait. Overal langs de kust zijn duikscholen te vinden waar u een duikuitrusting kunt huren. Vaak worden er ook duikexcursies georganiseerd. Het wrak is heel toegankelijk, maar met name voor beginnende duikers is het prettig een gids te hebben. Gidsen kennen het wrak als hun broekzak en begeleiden u naar de mooiste plekken. Wellicht is dan de kans groter dat u barracuda's, grote zeebaarzen of schildpadden tegenkomt.

Schildpadden spotten