KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Wroclaw aan die mooie blauwe Oder

Warschau kennen we, Krakau wil ook nog wel, Lodz wordt al lastiger, maar de grote onbekende van Polen is Wroclaw. Toch trekt de vierde stad van het land steeds meer bezoekers, en dat is terecht. Er is een daverend cultureel aanbod en de fraai gerestaureerde oude stad biedt gotische monumenten en okergele barokke huizen die zo uit een prentenboek lijken te komen. Welkom in het nieuwe Praag.

Wroclaw ligt in de zuidwestelijke regio Silesië, op de grens met Duitsland en Tsjechië. Zoals veel Poolse steden en streken wisselde ook deze strategisch gelegen Hanzestad vaak van nationaliteit: Boheems, Habsburgs, Pools, Pruisisch en Duits. In 1939 was het toenmalige Breslau na Berlijn en Hamburg de derde stad van Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog werd Breslau toebedeeld aan Polen en ging Wroclaw heten. De platgebombardeerde binnenstad werd tot in de puntjes hersteld, tot vreugde van hedendaagse bezoekers. Tegenwoordig telt de stad ruim 600.000 inwoners.

Wroclaw is fraai gelegen aan de Oder
Wroclaw is fraai gelegen aan de Oder

Wroclaw

Het marktplein met het oude raadhuis

Een marktplein als uit een prentenboek

Alle wegen in Wroclaw leiden naar de Markt (Rynek), de grote trots en de belangrijkste trekpleister van de stad. Het plein is zo groot als acht voetbalvelden en wordt omzoomd door barokke patriciërshuizen in okergeel, zalmrood, babyblauw en olijfgroen. In het midden van het plein staan het huidige stadhuis en het gotische Oude Raadhuis (Stary Ratusz) uit de 13de eeuw, dat nu onderdak biedt aan het Museum voor Volkskunst. Vooral ’s zomers is het hier levendig; rond het plein zijn talloze terrassen te vinden.

De eilanden van Wroclaw

Wroclaw wordt ook het ‘Venetië van Polen’ genoemd. Dat is overdreven, maar aan water geen gebrek. Dwars door de stad meandert de Oder, die het middeleeuwse centrum scheidt van de wijk Nadodrze. In de rivier ligt een dozijn eilanden met elk een eigen functie. Wyspa Piasek herbergt twee kerken, op Wyspa Mlynska staat het nostalgische hotel Tumski, en Wyspa Slodowa is een stadspark met drijvende terrassen die uitkijken op de oude stad. Op het voormalige eiland Ostrow Tumski trekt de gotische kathedraal de meeste aandacht.
In de Oder ligt een kleine archipel
De Jahrhunderthalle is werelderfgoed

Een modernistisch meesterwerk

Een evenementenhal op de Werelderfgoedlijst? Dan moet het een bijzonder ding zijn. De Hala Stulecia of Jahrhunderthalle werd ontworpen door de avant-gardistische architect Max Berg en voltooid in 1913. De hal biedt plek aan tienduizend bezoekers en is getooid met een 23 meter hoge koepel. Volgens Unesco is de Jahrhunderthalle een mijlpaal in de geschiedenis van het bouwen met gewapend beton en een schoolvoorbeeld van vroeg modernisme. Zie halastulecia.pl en centrumpoznawcze.pl voor bezoekersinformatie.

Culturele hoofdstad van Polen

Wroclaw was in 2016 de Culturele Hoofdstad van Europa. Het culturele aanbod is omvangrijk en gevarieerd, met musea, theaters, bioscopen en festivals. Het Museum voor Hedendaagse Kunst toont werk van lokale en andere Poolse kunstenaars in een 25 meter hoge bovengrondse betonnen bunker. Concertzaal NFM is een sterk staaltje moderne architectuur met een geweldige akoestiek. Ook filmliefhebbers komen aan hun trekken: Kino Nowe Horyzonty vertoont Poolse films met Engelse ondertitels en organiseert in de zomer het grootste filmfestival van Polen. Cultuurliefhebbers hoeven zich in Wroclaw geen moment te vervelen.
Museum voor Hedendaagse Kunst