KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
Chinese stadstuin, Xiamen
 

Praktische info Xiamen, China

Vervoer in de stad

Xiamen wordt al lange tijd erkend als de stad met een van de beste openbaar vervoernetwerken in China. Het belangrijkste vervoerstype is het Bus Rapid Transport (BRT)-systeem, dat op exclusieve wegen en in tunnelnetwerken rijdt. Het systeem gaat gepaard met een uitgebreide vloot van shuttlebussen die de BRT-stations verbinden met de omliggende gebieden, een uitgebreid bussysteem, maar ook een langeafstandsbussysteem, dat Xiamen verbindt met andere grote steden in China. Het spoorwegsysteem van de stad is ook een efficiënte vorm van vervoer en is geïntegreerd in het nationaal spoornetwerk, wat betekent dat de meeste grote steden toegankelijks zijn voor forensen. Fietsen langs de strandkust is ook een populaire manier om rond te trekken, terwijl ook taxi's alom beschikbaar zijn Reizigers moeten echte niet vergeten dat er niet veel Engels wordt gesproken en dat dit ook niet op de meeste borden staat vermeld (inclusief bussen), wat vooruit plannen een noodzaak maakt.

Tijdzone

De lokale tijd is GMT+8.

Netspanning

Netspanning is 220 volt, 50 Hz. Er zijn diverse soorten stekkers in omloop maar de meest gebruikelijke zijn de stekkers met twee platte pinnen of de ronde stekkers met drie platte pinnen. Meestal is een adapter nodig.

Valuta

De Chinese munteenheid is de renminbi yuan (CNY). Eén yuan is 10 jiao of 100 fen. Let erop dat u de yuans wisselt die u overheeft wanneer u het land verlaat, want het kan lastig zijn om de valuta om te wisselen buiten de Chinese landsgrenzen. Buitenlands contant geld kan worden ingewisseld in de steden bij de Bank of China. Het is niet mogelijk om Schotse of Noord-Ierse bankbiljetten in te wisselen. Banken zijn in het weekend gesloten. De grotere hotels en de speciale 'Vriendschapswinkels' voor buitenlanders accepteren de meeste westerse valuta als betaalmiddel. De gangbare creditcards worden in de grote steden wel geaccepteerd, maar in de landelijke gebieden kan dat een stuk minder zijn. In de plattelandsgebieden zijn geldautomaten zeldzaam.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar China is +86. In hotels kan meestal gratis of tegen een lage vergoeding lokaal worden gebeld. Overal in het land zijn hotels, cafés en restaurants met gratis wifi te vinden. De internationale roamingkosten kunnen hoog oplopen; een lokale prepaid sim-kaart aanschaffen is vaak een goedkopere optie.

Alarmnummer

110 (politie), 120 (ambulance)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven Xiamen Gaoqi

http://www.xmairport.com.cn/en/index.asp

Vervoer naar de stad

Er zijn verschillende stadsbusroutes vanaf de luchthaven.

Autoverhuur

Er zijn geen autohuurfaciliteiten bij de luchthaven van Xiamen; er zijn echter wel autoverhuurbedrijven in de stad.

Luchthaventaxi's

Buiten de aankomsthal zijn taxi's beschikbaar.

Voorzieningen

De terminal beschikt over een bank, pinautomaten, wisselkantoren, een medisch centrum, een babyruimte, een balie voor gevonden voorwerpen, openbare telefoons, rookruimtes, diensten voor gehandicapten, een bagagedepot, eersteklas- en viplounges, een zakencentrum, massagestoelen en een amusementshal. Er zijn ook verschillende koffiehuizen, Chinese en westerse restaurants en een aantal taxfree- en souvenirwinkels.

Parkeren

Er zijn twee parkeerterreinen op de begane grond en een er is ook een ondergrondse parkeergarage.

Internet

Er is gratis wifi beschikbaar in de wachtruimte van de passagiersterminal.