KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
De Petronas Towers, Kuala Lumpur
 

Praktische info Kuala Lumpur, Maleisië

Vervoer in de stad

De eenvoudigste manier om Kuala Lumpur te verkennen is via de vijf verschillende forensentreinroutes, die elk door een ander bedrijf worden gerund. DE KL Monorail gaat naar de belangrijkste winkel- en hoteldistricten, terwijl de LRT naar Chinatown gaat. De tarieven zijn redelijk en de treinen rijden regelmatig op alle routes, vanaf ongeveer 05.30 uur tot middernacht. De stadsbussen zijn heet, overvol en volkomen onbetrouwbaar. Taxi's kunnen langs de weg worden aangeroepen en zijn daarnaast te vinden op logische plekken, zoals bij hotels, winkelcentra en dergelijke. De metertarieven stijgen flink tussen middernacht en 06.00 uur, en de chauffeurs verhogen soms de prijs in het spitsuur of bij slecht weer. Het huren van een auto en vervolgens zelf rijden wordt niet aanbevolen in Kuala Lumpur, aangezien het verkeer er stressvol en verwarrend is en het openbaar vervoer meer dan toereikend.

Tijdzone

GMT+8.

Netspanning

Netspanning is 240 volt, 50 Hz. Er wordt gebruik gemaakt van de Britse drie-pinsstekker.

Valuta

De officiële munteenheid is de Maleisische ringgit (MYR), ook wel Maleisische dollar genoemd. Eén ringgit is 100 sen. Inwisselen van vreemde valuta gaat doorgaans vlotter bij wisselkantoren dan bij banken. Zij rekenen geen provisiekosten, maar hun koersen variëren. Britse ponden of Amerikaanse dollars zijn het eenvoudigst in te wisselen. In de betere hotels, winkels en restaurants worden alle gangbare creditcards geaccepteerd. Geldautomaten zijn overal aanwezig.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Maleisië is +60. Er kan overal zonder tussenkomst van een telefoniste of centrale naar het buitenland worden gebeld, maar verbindingen zijn van wisselende kwaliteit. Soms rekenen hotels hoge kosten voor het gebruik van de telefoon; het is raadzaam hier eerst naar te informeren voordat u naar het buitenland belt. In de meeste toeristische gebieden bieden cafés, hotels en restaurants gratis wifi. Een lokale sim-kaart aanschaffen is een goedkoper alternatief voor het gebruik van internationale roaming.

Alarmnummer

999/112 (algemeen alarmnummer)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven Kuala Lumpur

www.klia.com.my/index.php?m=airport

Vervoer naar de stad

De Express Rail Link-trein biedt de snelste verbinding naar het centrum van de stad. De KLIA Ekspres en de KLIA Transit verbinden de luchthaven met Kuala Lumpur (KL Sentral - City Air Terminal) en terug. De treinen rijden van 05.00 tot 00.30 uur en kosten ongeveer MYR 55 voor een enkele rit, en MYR 100 voor een retourtje. Vertrekkende passagiers kunnen hun bagage inchecken en hun instapkaart ontvangen bij de City Air Terminal en vervolgens in de trein naar de luchthaven te stappen. Ook vindt hier goedkeuring door de immigratiedienst plaats. De reistijd tussen KL Sentral en de luchthaven is ongeveer 28 minuten met de KLIA Express en 37 minuten met de KLIA Transit. Veel hotels regelen een auto om hun gasten op te halen, hoewel dit vaak duurder is dan een taxi. Er rijdt een snelbusdienst van de luchthaven naar KL Sentral; MYR 10 voor een enkele rit, MYR 18 voor een retourtje.

Autoverhuur

Avis, Hertz en Europcar hebben vertegenwoordigingen bij de luchthaven.

Luchthaventaxi's

Er zijn taxi's beschikbaar. Hiervoor moet vooraf worden betaald aan de kaartjesbalie. De prijzen zijn gebaseerd op de afstand en het type taxi; er geldt een toeslag tussen middernacht en 06.00 uur.

Transfer tussen terminals

De Aerotrein biedt gratis vervoer tussen de terminals. Om de 30 minuten rijdt er een gratis shuttlebus tussen de terminal voor goedkope maatschappijen (low cost carrier terminal; LCCT) en de internationale luchthaven van Kuala Lumpur (KLIA).

Voorzieningen

Faciliteiten bij de luchthaven zijn onder andere lounges, bagagebewaring, faciliteiten voor gehandicapten en het verschonen van baby's, banken, geldwisselkantoren en pinautomaten, restaurants en bars, een postkantoor, een apotheek en taxfreewinkels.

Parkeren

Parkeren bij de internationale luchthaven van Kuala Lumpur kost MYR 4 voor het eerste uur en MYR 2-4 per daaropvolgend uur.

Internet

Er is wifi op de internationale luchthaven van Kuala Lumpur.