KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
El Capitolio, Havana
 

Praktische info Havana, Cuba

Vervoer in de stad

Cubanen moeten vertrouwen op een onbetrouwbaar bussysteem dat goedkoop maar druk en langzaam is, met lange rijen en veranderende routes en dienstregelingen. De nieuwe moderne stadsbussen rijden overal in de stad. De meeste bezoekers aan Havana vermijden de bussen en vertrouwen in plaats daarvan op de alom aanwezige goedkope taxi's om de stad te verkennen. Het huren van een auto is niet de beste optie, omdat autohuur erg duur is, de wegen niet goed bewegwijzerd zijn en verschillende eenrichtingswegen autorijden tot een uitdaging maken. Er rijden verschillende soorten taxi's op straat, waaronder toeristentaxi's, tweezits bici-taxi's, colectivos (klassieke auto's) en de gele scooter coco-taxi's. De meeste toeristentaxi's zijn voorzien van airconditioning en een meter, ze zijn goed onderhouden en rekenen in Convertible Pesos, maar er zijn ook eigenaars van klassieke auto's die als onofficiële taxi's werken. Het is raadzaam om vooraf een tarief af te spreken, omdat passagiers vaak te veel betalen. Een aantal klassieke auto's kan door toeristen worden gehuurd voor excursies in de stad en is te vinden bij toeristische attracties, zoals het Revolution Museum of het Capitolio. Het is over het algemeen niet moeilijk of duur om Havana te verkennen en het is een prachtige stad om kortere afstanden te voet af te leggen.

Tijdzone

De lokale tijd is GMT-5 (GMT-4 van de tweede zondag in maart tot de eerste zondag in november).

Netspanning

De meeste oude hotels maken gebruik van 110 volt, 60 Hz, en nieuwere hotels hebben een netspanning van 220 volt, 60 Hz. Er zijn verschillende stopcontacten, maar de stekkers met twee platte of ronde pinnen worden het meest gebruikt.

Valuta

De officiële munteenheid is de Cubaanse peso (CUP). Eén peso is 100 centavos. Maar de 'toeristenmunt' is de peso convertible (CUC); de vervanger van de Amerikaanse dollar waarmee in gelegenheden voor toeristen (zoals hotels, restaurants en de zogenoemde 'dollarwinkels') betaald kan worden. Amerikaanse dollars worden niet meer geaccepteerd als betaalmiddel en er is een commissie van 10 procent of meer van toepassing om ze in te wisselen. De beste valuta's om mee te nemen zijn daarom euro's, Britse ponden of Canadese dollars. De CUC is vrijwel gelijk aan de Amerikaanse dollar. Op sommige plaatsen worden alleen Cubaanse peso's geaccepteerd, en op andere plekken alleen de peso convertible (meestal toeristische etablissementen). Om oplichting te vermijden waarbij de twee valuta worden verwisseld, moet geld worden gewisseld bij een officieel geldwisselkantoor of bij een bank Visa en MasterCard worden uitsluitend in de grotere steden en hotels algemeen geaccepteerd, zolang ze niet zijn verstrekt door een Amerikaanse bank. Diners Club wordt beperkt geaccepteerd en American Express wordt nergens op het eiland geaccepteerd. Creditcards of betaalpassen die zijn verstrekt in de VS werken niet in de geldautomaten, maar personen met een kaart die is verstrekt in enig ander land moeten in de belangrijkste toeristische bestemmingen peso's kunnen pinnen.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Cuba is +53. Overal zijn openbare telefoons voor zowel nationaal als internationaal bellen, maar internationale gesprekken zijn wel erg duur. Er zijn ook prepaid telefoonkaarten te koop. De beschikbaarheid van wifi in Cuba neemt snel toe, maar de verbinding is nog steeds beperkt en internettoegang is vaak duur. Een prepaid NAUTA-internetkaart is vereist. Deze kan worden aangeschaft via een ETECSA-station in de grote steden of bij hotels in het hogere segment. Zodra u een NAUTA-kaart hebt, zoekt u een wifi-hotspot op. Deze zijn te vinden in een modern hotel of in een wifi-park.

Alarmnummer

106 (politie), 104 (ambulance), 105 (brandweer)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven José Martin

www.havana-airport.org

Vervoer naar de stad

Van 10.00 tot 22.00 uur vertrekken er om de 30 minuten bussen vanaf de luchthaven naar Havana, waarvoor betaling in de lokale munteenheid wordt verlangd. Privévervoer wordt aanbevolen.

Autoverhuur

Transtour, Rex en Cubanacar runnen autoverhuurfaciliteiten op de luchthaven.

Luchthaventaxi's

Er zijn officiële taxi's beschikbaar buiten alle terminalgebouwen.

Transfer tussen terminals

Er rijdt een bus tussen de vier terminals. Er is ook nog een vijfde terminal, maar die is alleen voor vracht, niet voor passagiers.

Voorzieningen

Luchthavenfaciliteiten bestaan onder meer uit viplounges met zakelijke faciliteiten, banken en geldwisselfaciliteiten, hulp voor gehandicapten, gevonden voorwerpen en verschillende mogelijkheden om te winkelen en te eten.

Parkeren

Ongeveer 150 m vanaf de terminalgebouwen is gelegenheid tot kort en lang parkeren.

Internet

Voor een vergoeding is er internet beschikbaar in terminal 3.