KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
Wiener Staatsoper, Wenen
 

Praktische info Wenen, Oostenrijk

Vervoer in de stad

Wenen beschikt over een van de beste openbaar vervoersystemen van Europa. Het is veilig en eenvoudig te gebruiken en bestaat uit punctuele bussen en trams, een snelle U-Bahn (metro) en een S-Bahn (spoorweg). De meeste rijden van ongeveer 06.00 uur tot middernacht; de bussen stoppen eerder, maar er zijn nachtbussen in de weekenden langs de belangrijkste routes. De U-Bahn is de snelste manier om in de stad rond te reizen, terwijl de S-Bahn de goedkoopste manier is om de luchthaven te bereiken. Het tramnetwerk is een van de grootste ter wereld en is de op één na beste manier om u te verplaatsen, met als bijkomend voordeel dat het een goede manier is om de stad te bekijken, hoewel sommige lijnen in het weekend geen dienst hebben. De bussen zijn handig in de binnenstad, waar geen trams zijn. De tarieven zijn standaard voor alle vormen van openbaar vervoer en na validatie is één reis met overstappen in dezelfde richting toegestaan. Er zijn ook reispassen zijn beschikbaar: de Vienna Card is drie dagen geldig voor onbeperkt reizen met het openbaar vervoer en biedt kortingen op vele attracties, in winkels en in restaurants. Taxi's zijn ruim beschikbaar. Ze zijn betrouwbaar en hebben een meter, maar er is een lijst met extra toeslagen en ze behoren tot de duurste van Europa. De meest romantische, zij het duurste, manier om de stad te verkennen is met een paardenkoets, of Fiaker. Een auto is in Wenen over het algemeen een last, maar kan handig zijn voor uitstapjes buiten de stad.

Tijdzone

GMT+1 (GMT+2 tussen april en oktober).

Netspanning

Netspanning is 230 volt, 50 Hz. Er wordt gebruik gemaakt van de Europese twee-pinsstekker.

Valuta

De officiële munteenheid is de euro (EUR). Buitenlandse valuta kunnen worden ingewisseld bij banken en geldwisselkantoren in alle steden, maar het is eenvoudiger om gebruik te maken van geldautomaten. De banken zijn gesloten op zaterdag en zondag, maar geldwisselkantoren op luchthavens en de grotere treinstations zijn zeven dagen per week geopend. De meeste creditcards en betaalpassen worden algemeen geaccepteerd, maar het kan gebeuren dat u in kleine hotels en restaurants alleen met contant geld mag betalen.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Oostenrijk is +43. Overal in het land zijn hotels, cafés en restaurants met gratis wifi te vinden. De internationale roamingkosten kunnen hoog oplopen; een lokale prepaid sim-kaart aanschaffen is vaak een goedkopere optie.

Alarmnummer

133 (politie), 140 (bergreddingsteam), 144 ambulance

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven Wenen

www.viennaairport.com

Vervoer naar de stad

Lokale bussen en treinen vertrekken regelmatig naar Wenen. De City Airport-trein biedt een snelle en directe dienst naar de centraal gelegen City Air Terminal, die is aangesloten op de metro-, bus- en tram-netwerken. Treinen vertrekken om de 30 minuten en rijden tussen 05.36 en 23.39 uur.

Autoverhuur

Vertegenwoordigde autoverhuurbedrijven zijn onder andere Alamo, Avis, Buchbinder, Budget, Enterprise, Europcar, Flizzr, Hertz, Megadrive, National, Payless, Sixt en Thrifty.

Luchthaventaxi's

Er zijn taxi's beschikbaar voor de aankomsthal. Het taxitarief wordt met een meter berekend en de rit duurt ongeveer 30 minuten.

Transfer tussen terminals

De terminals zijn aangrenzend en op loopafstand van elkaar.

Voorzieningen

Er zijn veel winkels, waaronder taxfreewinkels, maar ook verschillende restaurants en bars in beide terminals. Er zijn geldwisselkantoren en banken aanwezig. Overige faciliteiten zijn onder andere luchtvaartmaatschappijlounges, een bagagedepot, zakencentra en een medisch centrum.

Parkeren

De internationale luchthaven van Wenen heeft twee meerlaagse parkeergarages die verbonden zijn met de terminal via overdekte voetpaden. De parkeertarieven variëren van € 3,90 per uur tot € 39,90 per dag, met goedkopere tarieven voor meerdere dagen. De tarieven variëren per sectie. Parkeerterrein C, het terrein voor lang parkeren, is over het algemeen goedkoper, maar nog steeds op loopafstand van het terminalgebouw.

Internet

Wifi is 24 uur per dag gratis alom beschikbaar bij de luchthaven.