KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Praktische info Lyon, Frankrijk

Vervoer in de stad

Lyon verkennen is gemakkelijk en redelijk goedkoop in vergelijking met andere Europese steden. Lyon benut alle wegen en rivieren in de Rhônevallei volledig en transportroutes van en naar de stad zijn talrijk. Lucht-spoor-verbindingen worden eenvoudig gemaakt met het TGV hogesnelheidstreinstation op de internationale luchthaven Saint-Exupéry in Lyon, en daarnaast het goed ontwikkelde TGB-netwerk en het snelwegsysteem. Het stedelijk vervoersnetwerk bestaat uit meer dan 130 buslijnen, twee kabelspoorbanen, vier metrolijnen en vijf tramspoorlijnen. Kaartjes kunnen voor alle vervoersmethoden worden gebruikt. Een enkel kaartje is een uur geldig en staat drie overstappen tussen de verschillende vormen van vervoer toe, maar geen retourreis. Een City Card is ideaal voor bezichtigingen, omdat u daarmee de meeste plekken in de stad kunt bereiken en gratis toegang tot een aantal bezienswaardigheden hebt. De metro rijdt van 05.00 tot 00.00 uur en daarna rijden er nachtbussen. Taxi's zijn ruim beschikbaar. Forensen moeten ervoor zorgen dat de meter gereset is voor de rit en dat de meter aan staat tijdens de rit. Als er geen meter is, spreek dan voor vertrek een tarief af. De charmante oude binnenstad van Lyon kan goed te voet worden verkend en er kunnen ook fietsen worden gehuurd.

Tijdzone

GMT+1 (GMT+2 tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning is 230 volt, 50 Hz. Er wordt gebruik gemaakt van de Europese twee-pinsstekker.

Valuta

De officiële munteenheid in Frankrijk is de Euro (EUR). Buitenlandse valuta kunnen worden ingewisseld bij banken, geldwisselkantoren en sommige grote hotels, maar de wisselkoersen bij geldautomaten zijn gunstiger. De gangbare creditcards worden algemeen geaccepteerd, vooral in de belangrijkste toeristengebieden. Buitenlands geld wordt niet geaccepteerd.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Frankrijk is +33. De meeste openbare telefoons werken met telefoonkaarten, die verkrijgbaar zijn bij krantenkiosken. Mobiele telefoons kunnen in Frankrijk worden gebruikt, maar raadpleeg wel de roamingkosten voordat u op reis gaat. Het is vaak goedkoper om een lokale simkaart te kopen van aanbieders als Orange of Bouygues. In de meeste hotels, cafés, restaurants en vergelijkbare gelegenheden is gratis wifi beschikbaar.

Alarmnummer

112 (algemeen)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven Lyon Saint Exupéry

www.lyonaeroports.com

Vervoer naar de stad

Er vertrekken regelmatig bussen naar Lyon en de andere belangrijke plaatsen en steden in de Rhône-Alpen-regio. Er is een TGV-treinstation op loopafstand vanaf de luchthaven met regelmatige diensten naar de belangrijkste steden in Frankrijk.

Autoverhuur

Avis, Budget, Europcar, Hertz en Sixt zijn vertegenwoordigd op de luchthaven.

Luchthaventaxi's

Er zijn taxi's beschikbaar bij de uitgang van de aankomsthal van terminal 1. Het gemiddelde tarief naar Lyon is overdag € 50-55 en 's avonds € 65-70.

Transfer tussen terminals

De terminals liggen naast elkaar en op loopafstand van elkaar. Er is een verbinding met het terrein voor lang parkeren via een gratis shuttle bus.

Voorzieningen

Faciliteiten op de luchthaven zijn onder andere bagagebewaring, een postkantoor, bars, restaurants, winkels, een reisbureau, luierverschoonfaciliteiten, een apotheek, een fotohokje, een gameruimte, conciërgediensten, een zakencentrum met vergaderruimtes en secretariële diensten. Pinautomaten en geldwisselkantoren zijn aanwezig op de hele luchthaven. De faciliteiten voor gehandicapten zijn goed. Passagiers met speciale behoeften dienen vooraf contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

Parkeren

Er is voldoende parkeergelegenheid; de verder weg liggende terreinen zijn met het terminalgebouw verbonden via een gratis shuttledienst die om de 10 minuten rijdt.

Internet

Er is gratis wifi beschikbaar in alle terminals.