KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
Römerplein, Frankfurt am Main
 

Praktische info Frankfurt/Main, Duitsland

Vervoer in de stad

Openbaar vervoer in de stad is duur, maar efficiënt, en bestaat uit een geïntegreerd netwerk van snelle, moderne ondergrondse U-Bahn-lijnen, S-Bahn-stadstreinen, trams en bussen. De U-Bahn en de bussen rijden van 04.00 tot 01.00 uur en er zijn ook verschillende nachtbusroutes. De tarieven zijn standaard en gebaseerd op een zonesysteem. De meeste kaartjes zijn een uur geldig en kunnen binnen dat tijdsbestek worden gebruikt voor een onbeperkt aantal overstappen tussen alle vormen van openbaar vervoer. Kaartjes moeten voor het instappen worden gekocht. Er is een voordelige Frankfurtkaart te koop bij het toeristenbureau. Hiermee reist u onbeperkt binnen de agglomeratie Frankfurt, en heeft u recht op gratis vervoer per shuttlebus naar de luchthaven en korting op museumtickets Taxi's zijn veilig en alom beschikbaar, maar duur. Tijdens het autorijden in de stad krijgt u te maken met files gedurende het spitsuur, dure parkeerplaatsen en verwarrende systemen van wegen. Het is daarom beter om ergens te parkeren en gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Tijdzone

GMT+1 (GMT+2 tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober).

Netspanning

230 volt, 50 Hz. Er wordt gebruik gemaakt van de Europese twee-pinsstekker.

Valuta

De officiële munteenheid is de euro (EUR). Eén euro is 100 cent. Geldautomaten en geldwisselkantoren zijn overal aanwezig. Alle grote winkels, hotels en restaurants accepteren de gangbare creditcards, hoewel de Duitsers zelf liever met contant geld betalen. De snelste en makkelijkste manier om geld te wisselen is door contant geld op te nemen uit een van de geldautomaten die alomtegenwoordig zijn in het Duitse straatbeeld. Banken zijn tijdens de weekenden gesloten, maar geldwisselkantoren op luchthavens en de grotere treinstations zijn dagelijks geopend.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Duitsland is +49. Telefoonnummers kunnen vier tot negen cijfers hebben. Hotels rekenen extra kosten voor internationaal bellen. Het is goedkoper om een lokale simkaart te kopen of te bellen via Skype, WhatsApp of iets dergelijks. In de meeste hotels, cafés, restaurants en vergelijkbare gelegenheden is gratis wifi beschikbaar.

Alarmnummer

110 (politie), 112 (ambulance/brandweer)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Luchthaven Frankfurt

www.frankfurt-airport.com

Vervoer naar de stad

Er rijden vanaf luchthaven Frankfurt treinen vanaf twee stations; het langeafstandsstation bevindt zich bij de AIRail Terminal en er is een lokaal treinstation voor S-Bahn en regionale en lokale treinen vanaf terminal 1. Beide treinstations zijn verbonden met terminal 2. Er vertrekken regelmatig bussen naar Frankfurt en andere bestemmingen buiten terminals 1 en 2; kaartjes kunnen bij de chauffeur worden gekocht. Er rijden ook verschillende shuttlebussen vanaf de luchthaven, sommige van luchtvaartmaatschappijen.

Autoverhuur

Er zijn vertegenwoordigingen van autoverhuurbedrijven in beide terminals.

Luchthaventaxi's

Er staan taxi's buiten bij beide terminals en de rit van 13 km naar het centrum van de stad duurt ongeveer 20-30 minuten. Taxi's zijn voorzien van een meter.

Transfer tussen terminals

De twee terminals zijn met elkaar verbonden via de Sky Line voor personenvervoer.

Voorzieningen

De luchthaven van Frankfurt is een van de best uitgeruste luchthavens ter wereld. Er zijn verschillende restaurants, winkels, bars en cafés in beide terminals en er zijn banken, geldwisselkantoren en pinautomaten in zowel de aankomst- als vertrekhal. Een zakencentrum biedt internet, fax en secretariële diensten. Andere faciliteiten zijn onder andere een kapper, een kerk en speelruimtes voor kinderen.

Parkeren

Elke terminal bij de internationale luchthaven van Frankfurt heeft zijn eigen parkeerfaciliteit; 30 minuten kosten tussen € 2,50 en € 5,00, en elk uur daarna kost tussen € 4,00 en € 5,00. Het tarief voor lang parkeren begint bij € 23,50 per dag, en de verder gelegen parkeerplaatsen zijn verbonden met de terminals via een gratis shuttlebus.

Internet

Er is gratis wifi beschikbaar bij hotspots op de gehele luchthaven.