KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
Stadsdeel Le Plateau, Montreal
 

Praktische info Munchen, Duitsland

Vervoer in de stad

Het centrum van München is een voetgangerszone, dus veel van de attracties kunnen te voet worden bereikt; wat ook de plezierigste manier is om bepaalde delen van de stad te verkennen. Het efficiënte en geïntegreerde openbaarvervoersysteem kan uitstekend worden gebruikt om buiten het centrum te reizen. Het bestaat uit bussen, trams, de U-Bahn (metro) en de S-Bahn (forensentrein) die rijden van ongeveer 05.00 tot 01.00 uur. 's Nachts rijden er ieder uur bussen en trams over de belangrijkste routes. Kaartjes moeten bij het betreden van het station of het voertuig gevalideerd worden, zijn overdraagbaar tussen de verschillende vervoersvormen en geldig gedurende twee uur na afstempelen, zolang men maar dezelfde kant op reist. De tarieven zijn gebaseerd op zones en het systeem is goed georganiseerd en eenvoudig te begrijpen. Er zijn ook verschillende dagpassen verkrijgbaar, naast de München Welcome Card, die alle vormen van vervoer in de stad dekt, met korting op de belangrijkste attracties in de stad. Taxi's zijn veilig en handig, maar duur. U kunt eenvoudig een auto huren, maar het is vaak beter om het openbaar vervoer te gebruiken in de grote Europese steden om frustratie en verwarring te voorkomen. U kunt ook voor heel weinig een fiets huren en dit is een prachtige manier om de stad te verkennen.

Tijdzone

GMT+1 (GMT+2 tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober).

Netspanning

230 volt, 50 Hz. Er wordt gebruik gemaakt van de Europese twee-pinsstekker.

Valuta

De officiële munteenheid is de euro (EUR). Eén euro is 100 cent. Geldautomaten en geldwisselkantoren zijn overal aanwezig. Alle grote winkels, hotels en restaurants accepteren de gangbare creditcards, hoewel de Duitsers zelf liever met contant geld betalen. De snelste en makkelijkste manier om geld te wisselen is door contant geld op te nemen uit een van de geldautomaten die alomtegenwoordig zijn in het Duitse straatbeeld. Banken zijn tijdens de weekenden gesloten, maar geldwisselkantoren op luchthavens en de grotere treinstations zijn dagelijks geopend.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Duitsland is +49. Telefoonnummers kunnen vier tot negen cijfers hebben. Hotels rekenen extra kosten voor internationaal bellen. Het is goedkoper om een lokale simkaart te kopen of te bellen via Skype, WhatsApp of iets dergelijks. In de meeste hotels, cafés, restaurants en vergelijkbare gelegenheden is gratis wifi beschikbaar.

Alarmnummer

110 (politie), 112 (ambulance/brandweer)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven München

www.munich-airport.de/en/consumer/index.jsp

Vervoer naar de stad

Er rijden overdag en het grootste deel van de nacht frequente forensentreinen naar verschillende stations in München, waaronder de belangrijkste stations voor aansluitingen naar andere grote Europese steden. Het treinstation op de luchthaven bevindt zich net buiten de terminals. Er zijn taxi's, maar ook bussen beschikbaar naar veel regionale bestemmingen en naar het belangrijkste treinstation. Het duurt ongeveer 20 minuten per trein en 45 minuten per auto om het stadscentrum te bereiken.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven die zijn vertegenwoordigd zijn onder andere Avis, Europcar, Hertz, Budget en Sixt.

Luchthaventaxi's

Bij beide terminals zijn taxi's beschikbaar. De reistijd naar het stadscentrum is ongeveer 45 minuten.

Transfer tussen terminals

De twee terminals zijn met elkaar verbonden via een shuttlebus van de luchthaven.

Voorzieningen

De luchthaven beschikt over verschillende restaurants en bars, taxfree- en andere winkels, douchegelegenheid en een apotheek. Pinautomaten en geldwisselbalies zijn aanwezig in de aankomst- en vertrekhallen.

Parkeren

Parkeren op het luchthaventerrein kost tussen de € 1 en € 4 voor het eerste uur, tot ongeveer € 20 per dag. Lang parkeren is het goedkoopst op de parkeerterreinen P41, P80 en P81. Er zijn afzetzones waar parkeren de eerste 10 minuten gratis is.

Internet

Er is gratis wifi beschikbaar in beide terminals.