Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

Odeon van Herodes Atticus, Athene
 

Praktische info Athene, Griekenland

Vervoer in de stad

De meeste toeristische attracties bevinden zich in het centrum van de stad, waar u zich gemakkelijk te voet kunt verplaatsen. Er is echter een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk bestaande uit bussen, trolleybussen, trams en een snelle ondergrondse metrodienst met drie lijnen. Met name de metro en de tram zijn handig voor toeristen. Vervoer is goedkoop, maar vaak overvol, met name tijdens het siëstaspitsuur (van 13.00-15.00 uur). Het meeste openbaar vervoer rijdt tot middernacht. Langs de belangrijkste routes is een beperkte nachtbus- en nachttramdienst beschikbaar. Hoewel taxi's in grote getale beschikbaar zijn, kan het moeilijk zijn er eentje te krijgen tijdens het siëstaspitsuur. Het is niet ongebruikelijk om een taxi te delen met andere passagiers. Het is vaak eenvoudiger om van te voren telefonisch een taxi te bestellen. Taxi's zijn goedkoop, maar controleer wel even of de meter aanstaat en is ingesteld op het minimale tarief, want chauffeurs proberen vaak toeristen te veel te laten betalen. Er kunnen rechtmatige toeslagen worden berekend bij de afrekening, maar deze moeten op het dashboard staan vermeld. Autorijden in Athene wordt niet aangeraden; auto's zijn verboden in het commerciële centrum en parkeren is vrijwel onmogelijk.

Tijdzone

GMT+2 (GMT+3 tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning is 220 volt, 50 Hz. Er zijn verschillende stekkers, waaronder de Europese met twee pinnen en de stekkers met drie ronde pinnen.

Valuta

De officiële munteenheid is de euro (EUR). Eén euro is 100 cent. Er zijn overal banken en geldwisselkantoren en de gangbare creditcards worden geaccepteerd. Geldautomaten zijn overal te vinden en zijn over het algemeen de eenvoudigste en goedkoopste manier om aan geld te komen.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Griekenland is +30. Om naar het buitenland te bellen draait u 00, gevolgd door het betreffende landnummer (bijv. 0044 voor het Verenigd Koninkrijk). Het stadsnummer voor Athene is 210. Hotels rekenen vaak extra kosten voor het gebruik van de telefoon en het is vaak goedkoper om naar een kantoor van OTE (Griekse organisatie voor telecommunicatie) te gaan om te bellen naar binnen- en buitenland. Er kan ook worden gebeld vanuit openbare telefooncellen met een telefoonkaart die u kunt kopen bij kiosken en OTE-kantoren. De nationale aanbieders van mobiele telefonie maken gebruik van GSM netwerken en hebben roamingovereenkomsten met de meeste internationale telefoniebedrijven. De dekking is uitzonderlijk goed. In de meeste steden en toeristenplaatsen zijn internetcafés te vinden. Deze zijn goedkoper dan het internet in de hotels.

Alarmnummer

112 (algemeen Europees alarmnummer). Andere alarmnummers in Griekenland: 100 (politie), 166 (ambulance), 199 (brandweer)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven Eleftherios Venizelos Athene

www.aia.gr

Vervoer naar de stad

Metrolijn 3 verbindt de luchthaven met het centrum van Athene. De luchthaven ligt ook aan vier openbare busroutes die rijden naar bestemmingen in de grotere regio Athene en Piraeus, met bussen die dag en nacht veelvuldig rijden. De internationale luchthaven van Athene is verbonden met het centrale treinstation van Athene (Station Larissis) via de suburban rail line.

Autoverhuur

Avis, Hertz, Budget, Enterprise en Sixt zijn allen vertegenwoordigd bij de luchthaven.

Luchthaventaxi's

Een taxirit naar het centrum van Athene kost overdag € 38, maar is 's nachts een stuk duurder. De rit duurt ongeveer een half uur tot een uur, afhankelijk van het verkeer. Taxi's zijn te vinden in het speciale wachtgebied bij uitgang 3 van de grootste aankomsthal.

Transfer tussen terminals

De twee terminals zijn met elkaar verbonden via een voetpad.

Voorzieningen

De luchthaven beschikt over banken en pinautomaten, geldwisseldiensten, een belastingteruggavebalie, reisbureaus, vergaderfaciliteiten, een zakencentrum, een informatiebalie voor toeristen, verschillende winkels en restaurants, en een horecaplein.

Parkeren

Er is gelegenheid voor kort en lang parkeren bij de luchthaven: kort parkeren kan bij de aankomsthal en kost € 3,80 voor het eerste uur (de eerste 20 minuten zijn gratis), lang parkeren kan tegenover de toegangsweg bij P3 en kost € 13 voor de eerste dag en € 50 voor een week. Het terrein voor lang parkeren is verbonden met de terminal via een gratis shuttlebus.

Internet

De luchthaven heeft gratis wifi en gratis toegangspunten voor het internet.