Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

Vissersbastion, Boedapest
 

Praktische info Boedapest, Hongarije

Vervoer in de stad

Boedapest heeft een uitgebreid, goedkoop en efficiënt openbaar vervoersysteem met metro's, trams, bussen, trolleybussen en treinen. De meeste diensten rijden tot ongeveer 23.30 uur, waarna er een beperkte nachtbus en tramdienst beschikbaar is tot 05.00 uur. De metro is schoon, veilig en frequent, en hoewel er slechts vier lijnen zijn, bereiken ze de meeste gebieden die voor toeristen interessant zijn. Trams zijn goed voor vervoer over de Grote Boulevard of langs de kades. Er rijden trolleybussen (elektrische bussen) in Pest en hoewel ze moeilijker te gebruiken zijn, zijn deze bussen vaak handig voor ritten die niet met de metro gemaakt kunnen worden, met name in Boeda. Er zijn ook relatief goedkope travelcards verkrijgbaar waarmee reizigers een of meerdere dagen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Er zijn echter regelmatig zakkenrolincidenten in bus- en metrolijnen, vooral wanneer ze drukbezet zijn.

Tijdzone

GMT+1 (GMT+2 tussen de laatste zondag in maart en de zaterdag voor de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning is 230 volt, 50 Hz. Er wordt gebruik gemaakt van de Europese twee-pinsstekker.

Valuta

Hoewel Hongarije deel uitmaakt van de EU is de euro niet in het land ingevoerd, de officiële munteenheid is de Hongaarse forint (HUF). Eén forint is 100 filler. De meeste internationale creditcards worden geaccepteerd, en zijn te gebruiken om geld op te nemen van de bank of een geldautomaat of om uw rekening te betalen in hotels, restaurants en de meeste winkels. Banken zijn doorgaans geopend van 8.00 tot 16.00 uur van maandag tot vrijdag, en sommige banken zijn ook op zaterdag open. Geldautomaten en wisselautomaten zijn in alle grote en kleine steden te vinden. Bewaar het wisselbewijs. U heeft dit nodig wanneer u gevraagd wordt aan te tonen dat u legaal geld heeft gewisseld.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Hongarije is +36. Om naar het buitenland te bellen draait u 00, gevolgd door het betreffende landnummer (bijv. 0044 voor het Verenigd Koninkrijk). Het regionummer voor Boedapest is 1. Hotels rekenen vaak hoge kosten voor het gebruik van de telefoon, het is goedkoper om vanuit een openbare telefooncel te bellen of een telefoonkaart aan te schaffen. Nationale nummerinformatie is te bereiken op 198, en internationale nummerinformatie kunt u bellen op 199; het kan zijn dat u even moet wachten, maar dan kunt u wel met een Engelstalige medewerker spreken. De nationale aanbieders van mobiele telefonie maken gebruik van GSM netwerken en hebben roamingovereenkomsten met de meeste internationale telefoniebedrijven. Internetcafés zijn te vinden in de grotere steden.

Alarmnummer

Alarmnummers: 112

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven Ferenc Liszt Boedapest

www.bud.hu

Vervoer naar de stad

Het metrostation is bereikbaar via busnummer 200E vanaf terminal 2. De reistijd met de metro naar de stad is ongeveer 30 minuten. Op de luchthaven zijn kaartjes voor het openbaar vervoer te koop bij de klantenservicebalies, het postkantoor, de krantenkiosk (Relay) en de kaartjesautomaten bij de bushalte. Er is ook een luchthavenminibusdienst die passagiers naar elke bestemming in de stad brengt zodra de bus vol is. Kaartjes zijn te koop in de aankomsthal bij de balie van de minibusdienst van het vliegveld. Taxi's kunnen ook worden besteld bij de informatiebalie in de aankomsthal. Een taxirit naar het stadscentrum duurt ongeveer 20 minuten, afhankelijk van de verkeerssituatie.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven zijn onder andere Avis, Budget, Hertz Rent-a-Car, Sixt Rent-a-Car en Europcar Rent-a-Car.

Luchthaventaxi's

Taxi's kunnen worden gereserveerd in de aankomsthal. De tarieven worden met een meter berekend, maar met maximale prijzen per stadszone. Een snelweg verbindt de luchthaven met de stad; een afstand van 20 minuten. In september 2013 is een nieuwe taxiwet ingevoerd in Hongarije waarin de tarieven van de taxi's worden gereguleerd, met een vast tarief van HUF 280 bovenop de eenmalige basisvergoeding van HUF 450 en een wachtvergoeding. De kosten voor een rit naar het stadscentrum liggen rond de HUF 6500, afhankelijk van de verkeerssituatie. U kunt beter geen onofficiële taxi's gebruiken, omdat de tarieven buitensporig kunnen zijn. Alle officiële taxi's zijn duidelijk gemarkeerd en moeten de ritprijzen weergeven.

Transfer tussen terminals

Terminal 2A (Schengen-bestemmingen) en 2B (niet-Schengen-bestemmingen) zijn dicht genoeg bij elkaar om te voet te gaan. Er is een overdekt voetpad tussen de twee terminals. Alle vluchten vertrekken of arriveren bij terminal 2A en 2B. Terminal 1 is niet langer in werking.

Voorzieningen

Faciliteiten zijn onder andere pinautomaten, een geldwisselkantoor, taxfreewinkels, kinderopvang, een postkantoor, een kapel, restaurants, toeristeninformatie en hotelreserveringen. De luchthaven beschikt over faciliteiten voor gehandicapte reizigers en er zijn rolstoelen verkrijgbaar bij de helpdesks van de luchthaven; passagiers met speciale behoeften worden geadviseerd hun luchtvaartmaatschappij hier vooraf van op de hoogte te stellen. Op korte loopafstand van terminal twee is een openluchtmuseum met vliegtuigen.

Parkeren

Er zijn speciale parkeerstructuren voor elke terminal, met mogelijkheden voor snel, kort en lang parkeren. Snel parkeren geeft vijf minuten gratis parkeren voor het afzetten of ophalen van passagiers. Prijzen stijgen vervolgens van HUF 800 voor 30 minuten en HUF 1200 voor een uur.

Internet

Er is gratis wifi beschikbaar in alle terminals en in de SkyCourt-ruimte.