KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
Het oude handelscentrum van Bergen
 

Praktische info Bergen, Noorwegen

Vervoer in de stad

Bergen heeft een efficiënt bus- en nachtbusnetwerk, hoewel verbindingen naar de buitenwijken onvoorspelbaar kunnen zijn. Van maandag tot zaterdag is er overdag een gratis busdienst die rondrijdt in het centrum. Het centrum van Bergen is echter eenvoudig te voet te verkennen, met veel bezienswaardigheden op loopafstand. Taxi's met meter zijn ruimschoots aanwezig en kunnen worden aangeroepen bij een van de vele taxistandplaatsen of telefonisch worden besteld, maar ze zijn duur. De stad beschikt ook over een uitvoerig veerdienstensysteem, dat vaak minder op de toerist gericht is dan de snelle catamarandienst, en bezoekers kunnen genieten van spectaculaire uitzichten over de fjorden. Autorijden in Bergen kan enigszins verwarrend zijn en chauffeurs moeten elke keer als ze de stad binnengaan tol betalen, waardoor rijden en parkeren duur wordt. Desalniettemin zijn er wel autoverhuurbedrijven aanwezig.

Tijdzone

De lokale tijd is GMT+1 (GMT+2 tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning is 230 volt, 50 Hz. Gebruikt worden de ronde twee-pinsstekkers.

Valuta

De officiële munteenheid is de Noorse kroon (NOK). Eén kroon is 100 øre. In de grotere gelegenheden worden alle gangbare creditcards geaccepteerd. Creditcards worden veel gebruikt, vooral Eurocard/MasterCard, Visa, American Express en Diners Club. Buitenlandse valuta kunnen worden ingewisseld bij banken en postkantoren, en ook bij veel hotels en reisbureaus, hoewel de koersen daar ongunstiger zijn. Geldautomaten zijn in alle grote en kleine steden te vinden.

Communicatie

Het landnummer voor Noorwegen is +47. Overal in het land zijn hotels, cafés en restaurants met gratis wifi te vinden. De internationale roamingkosten kunnen hoog oplopen; een lokale prepaid sim-kaart aanschaffen is vaak een goedkopere optie.

Alarmnummer

112 (politie), 113 (ambulance), 110 (brandweer)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Luchthaven Bergen Flesland

www.avinor.no

Vervoer naar de stad

De Bergen Light Rail en een bus rijden van de luchthaven naar het centrum van de stad. Er zijn ook boten naar een aantal bestemmingen vanaf de pier van Flesland, die een shuttlebus-verbinding met de luchthaven heeft.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven op de luchthaven van Bergen zijn onder andere Avis, Europcar, Budget, Sixt en Hertz.

Luchthaventaxi's

Er is een taxistandplaats nabij de hoofdingang van het terminalgebouw. Een taxirit naar Bergen duurt ongeveer 20 minuten.

Voorzieningen

Er zijn verschillende winkels, bars en restaurants op de luchthaven. Overige faciliteiten zijn onder andere een geldwisselkantoor, pinautomaten, een bagagedepot, taxfreewinkels, faciliteiten voor kinderen, een toeristeninformatiebalie en zakelijke faciliteiten met fax en internettoegang. De faciliteiten voor gehandicapten zijn goed.

Parkeren

Er is ruim voldoende parkeergelegenheid bij de luchthaven van Bergen. Het is belangrijk om online te boeken, of u nu binnen wilt parkeren in de nabijheid van de terminal of op de parkeerplaatsen voor lang parkeren.

Internet

Er is gratis wifi beschikbaar in blokken van twee uur.