KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
Pittoreske fjord, Oslo
 

Praktische info Oslo, Noorwegen

Vervoer in de stad

Oslo is een relatief kleine stad en parkeren is duur, dus een auto is niet echt een goed idee. Gelukkig is er een uitgebreid en geweldig efficiënt openbaarvervoersysteem met bussen, trams, metro, treinen en veerboten. De stad wordt bediend door 50 buslijnen en acht tramroutes, allen startend vanaf Jerbanetorvet bij het Oslo S Station. De metro wordt de Oslo T-Bane genoemd en er zijn vijf metrolijnen die de stad dekken. Alle openbaar vervoer rijdt van 05.30 uur tot middernacht. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij buschauffeurs of kaartjesautomaten op de stations. De toeristenkaart kan 24 uur onbeperkt worden gebruikt, terwijl de 1-, 2- of 3-daagse Oslo-pas onbeperkt reizen biedt op elke vorm van openbaar vervoer, inclusief gratis toegang tot musea en andere kortingen. Veerboten zijn op seizoensbasis beschikbaar, tussen april en september, en verbinden het gemeentehuis met het met musea bezaaide schiereiland Bygdøy. Er zijn ook veerdiensten naar de haveneilanden. Taxi's met een meter zijn gemakkelijk te bemachtigen en zijn te vinden bij taxistandplaatsen nabij winkelcentra, stadspleinen, stations en andere verzamelpunten. Taxi's kunnen ook telefonisch worden besteld bij een centraal kantoor of bij taxistandplaatsen. Ook kan worden gebruikt van alternatieve taxidiensten als Lyft. Het grootste deel van de stad is compact genoeg om te voet te verkennen.

Tijdzone

De lokale tijd is GMT+1 (GMT+2 tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning is 230 volt, 50 Hz. Gebruikt worden de ronde twee-pinsstekkers.

Valuta

De officiële munteenheid is de Noorse kroon (NOK). Eén kroon is 100 øre. In de grotere gelegenheden worden alle gangbare creditcards geaccepteerd. Creditcards worden veel gebruikt, vooral Eurocard/MasterCard, Visa, American Express en Diners Club. Buitenlandse valuta kunnen worden ingewisseld bij banken en postkantoren, en ook bij veel hotels en reisbureaus, hoewel de koersen daar ongunstiger zijn. Geldautomaten zijn in alle grote en kleine steden te vinden.

Communicatie

Het landnummer voor Noorwegen is +47. Overal in het land zijn hotels, cafés en restaurants met gratis wifi te vinden. De internationale roamingkosten kunnen hoog oplopen; een lokale prepaid sim-kaart aanschaffen is vaak een goedkopere optie.

Alarmnummer

112 (politie), 113 (ambulance), 110 (brandweer)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Luchthaven Oslo

www.osl.no/en/osl

Vervoer naar de stad

Er rijden een Airport Express-trein en verschillende taxi's tussen Drammen, Asker, Sandvika, Lysaker, Skøyen, het Nationale Theater, Oslo S en Lillestrøm. Er rijden bussen en shuttles van de luchthaven naar de omliggende gebieden en omgekeerd.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven zijn onder andere Avis, Budget, Europcar, Sixt en Hertz.

Luchthaventaxi's

Er zijn taxi's beschikbaar naar het stadscentrum.

Voorzieningen

Voorzieningen bij de luchthaven zijn onder andere banken, geldwisselkantoren, pinautomaten, een bagagedepot, taxfreewinkels, toeristeninformatie en een hotelreserveringsbalie. Er zijn zakelijk faciliteiten beschikbaar. Er zijn verschillende bars, winkels en restaurants.

Parkeren

Er is mogelijkheid om tegen een vergoeding binnen of buiten te parkeren (waarbij buiten parkeren de goedkopere optie is).

Internet

Wifi is gratis per sessie van twee uur.