KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
De oude stad, Warschau
 

Praktische info Warschau, Polen

Vervoer in de stad

Bussen en trams pendelen elke dag de straten op en neer van 05.00 tot 23.00 uur en zijn de goedkoopste manier om rond te reizen. Kaartjes zijn geldig voor alle vormen van openbaar vervoer en moeten van tevoren worden gekocht. De metro rijdt regelmatig tussen de zuidelijke buitenwijken en het stadscentrum en is de snelste manier om rond te reizen in Warschau. Taxi's met meter kunnen worden aangeroepen op straat of telefonische worden besteld bij een aantal verschillende bedrijven. Het beste is om voordat u instapt een prijs overeen te komen. Taxi's die telefonisch zijn besteld zijn meestal veel goedkoper. Het huren van een auto is niet nodig, behalve voor uitstapjes buiten de stad. De historische binnenstad kan het beste te voet worden verkend en het fietsenverhuursysteem biedt een andere leuke manier om de stad te verkennen.

Tijdzone

De lokale tijd is GMT+1 (GMT+2 van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning is 230 volt, 50 Hz. Er wordt gebruik gemaakt van de Europese twee-pinsstekker.

Valuta

De officiële munteenheid is de zloty (PLN). Eén zloty is 100 groszy. In Polen wordt vaker contant betaald dan bezoekers wellicht verwachten en het is soms moeilijk om een creditcard op afgelegen plekken te kunnen gebruiken. Creditcards worden echter wel geaccepteerd op plaatsen waar veel toeristen komen. Geldautomaten zijn in alle grote en kleine steden te vinden. Geld (bij voorkeur Amerikaanse dollars of euro's) kan worden ingewisseld bij banken, hotels of wisselkantoren ('kantors') in de grotere plaatsen; daar krijgt u ook de beste koersen. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur. Sommige banken zijn ook op zaterdag tot 13.00 uur open.

Communicatie

Het landnummer voor Polen is +48. Prepaid simkaarten kunnen worden aangeschaft om internationale roamingkosten te voorkomen. In de meeste steden is wifi beschikbaar.

Alarmnummer

112 (brandweer, ambulance en politie).

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Luchthaven Chopin Warschau

www.lotnisko-chopina.pl/en/passenger

Vervoer naar de stad

Stadsbussen 175, 148, 188 en 331 rijden dagelijks van 04.35 tot rond 23.00 uur en vervoeren forensen naar het centrum van Warschau en naar de rechter rivieroever. Sommige hotels bieden op verzoek een shuttlebusdienst van en naar het hotel.

Autoverhuur

Avis, Hertz, Budget en Europcar zijn werkzaam op de luchthaven. Ze bevinden zich in aankomsthal van Terminal A.

Luchthaventaxi's

Er bevindt zich een taxistandplaats voor de aankomsthal.

Transfer tussen terminals

De terminals bevinden zich op loopafstand van elkaar.

Voorzieningen

Er zijn winkels, bars en restaurants bij de luchthaven. Overige faciliteiten zijn onder andere banken, geldwisselkantoren, pinautomaten, een postkantoor, en toeristeninformatie- en hotelreserveringskiosken.

Parkeren

Kort parkeren bij de Kiss&Fly-zone is de eerste 7 minuten gratis, daarna kost het PLN 30 voor de volgende 15 minuten en PLN 1 voor elke daarop volgende minuut. De meerlaagse parkeergarages P1 en P2 bieden gelegenheid tot lang parkeren tegen een tarief van PLN 250 voor zes tot tien dagen of PLN 300 voor elf tot vijftien dagen.

Internet

Er is wifi beschikbaar op de luchthaven. In de vip- en executive lounges kan men vier uur gratis wifi gebruiken.