KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
Het Parlementspaleis, Boekarest
 

Praktische info Boekarest, Roemenië

Vervoer in de stad

Het openbaar vervoer in Boekarest is gunstig en redelijk betrouwbaar. De metro is de beste manier om het centrum te verkennen, omdat er niet veel bus- en tramroutes door de centrale zone gaan, met uitzondering van enkele expresbussen over de hoofdwegen. Deze bussen zijn de snelste manier om gebieden buiten het centrum te bereiken en ze kosten ongeveer het dubbele van het standaard bustarief. De metro is snel en ondanks enkele slecht aangegeven stations eenvoudiger te begrijpen dan het bussysteem. Kaartjes die twee dagen geldig zijn, kosten 5 lei. Bussen, trolleybussen en trams zijn goed geïntegreerd en kaartjes zijn geldig op alle drie de netwerken, maar ze zitten vaak vol en zakkenrollers zijn een groot probleem. Om deze te kunnen gebruiken, moeten bezoekers een 'Activ'-kaart aanschaffen. Ritten kosten 1,30 lei. Er zijn ook privébusjes die langs de hoofdwegen rijden en overal langs de route kunnen worden aangeroepen. Taxi's in Boekarest zijn redelijk, maar buitenlanders wordt vaak te veel berekend. Hotels of restaurants weten wat het tarief ongeveer bedraagt, zodat u hierover kunt onderhandelen en een vaste prijs overeen kunt komen voordat u instapt. Autoverhuur is gericht op zakelijke bezoekers en is redelijk duur. Automobilisten moet 21 jaar of ouder zijn en beschikken over een paspoort, een internationaal verzekeringsbewijs, een internationaal rijbewijs en een geldig rijbewijs. Autorijden in Boekarest kan angstaanjagend zijn, omdat lokale automobilisten onvoorspelbaar zijn en de bewegwijzering niet goed is.

Tijdzone

De lokale tijd is GMT+2 (GMT+3 van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning is 230 volt, 50 Hz. Er wordt gebruik gemaakt van de Europese twee-pinsstekker.

Valuta

De officiële munteenheid is de Roemeense leu (RON). Eén leu is 100 bani. Buitenlandse valuta kunnen worden ingewisseld bij banken, op internationale luchthavens, in hotels of bij officiële wisselkantoren (casa de schimb of birou de schimb valutar). Geldautomaten zijn overal te vinden bij banken, op luchthavens en in winkelcentra in de grote steden. In de grote steden kunt u betalen met American Express, MasterCard en Visa. Het is raadzaam om altijd contant geld op zak te hebben voor het geval uw creditcard niet wordt geaccepteerd.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Roemenië is +40, en het internationale nummer om vanuit Roemenië naar het buitenland te bellen is 00, gevolgd door het betreffende landnummer (bij. 0044 voor het VK). Er zijn veel verschillende netnummers in gebruik voor steden, dorpen en gemeenten. Bijvoorbeeld (0)21 voor Boekarest. Er is gratis wifi beschikbaar in cafés, hotels en restaurants. Telefoonkaarten zijn verkrijgbaar bij kiosken, postkantoren en sommige bureaus voor toerisme. Een lokale prepaid sim-kaart aanschaffen is een goedkoper alternatief voor het gebruik van internationale roaming voor telefoongesprekken.

Alarmnummer

Alarmnummers: 112.

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven Henri Coandă

www.bucharestairports.ro

Vervoer naar de stad

Expresbusdiensten 783 en 780 vertrekken regelmatig, respectievelijk naar het stadscentrum en het hoofdtreinstation. Er rijden zowel overdag als 's nachts elke 40 minuten bussen. Er zijn ook 24 uur per dag taxi's beschikbaar om passagiers naar Boekarest of andere regio's in het land te brengen. De taxistandplaatsen bevinden zich bij de uitgang van de hoofdterminal. Passagiers moeten taxi's die de prijzen niet zichtbaar weergeven en die geen meters hebben vermijden.

Autoverhuur

Beschikbare autoverhuurbedrijven zijn onder andere Avis, Autonomous, Budget, Europcar, Hertz, Sixt en Enterprise.

Luchthaventaxi's

Boekarest heeft twee soorten taxi's. Kleinere taxi's kosten RON 1,5 per km en de grotere taxi's rekenen RON 3,5 per km. De reis tussen de luchthaven en Boekarest kan bij druk verkeer wel een uur duren. Bezoekers wordt aangeraden alleen gebruik te maken van officiële taxi's met werkende meters waarop de prijzen worden getoond.

Transfer tussen terminals

De terminalgebouwen zijn met elkaar verbonden via een wandelgang; het kost vijf minuten om van de ene terminal naar de andere te lopen.

Voorzieningen

Er zijn banken, bars en restaurants op de luchthaven. Overige faciliteiten zijn een geldwisselkantoor, een bagagedepot, een kapsalon, taxfreewinkels, een kapel, een apotheek en een postkantoor. De faciliteiten voor gehandicapten zijn goed. Mensen die een rolstoel gebruiken of andere speciale behoeften hebben dienen vooraf contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

Parkeren

Er is gelegenheid voor kort en lang parkeren. Kort parkeren kost 3 lei per 30 minuten. Lang parkeren kost 40 lei per dag en 20 lei als er langer, bijvoorbeeld 3-4 dagen, wordt geparkeerd. U kunt maximaal 30 dagen gebruikmaken van deze parkeergelegenheid.

Internet

Er is gratis wifi beschikbaar.