Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Istanbul

Blauwe Moskee bij nacht, Istanbul

Praktische info over Istanbul

Vervoer in de stad

De beste en gemakkelijkste manier om de oude stad te verkennen is te voet, maar om naar andere staddelen te gaan is er een goedkoop openbaar vervoernetwerk, bestaande uit bussen, taxi's of dolmusbusjes (gedeelde minibustaxi's), trams en een metrosysteem, dat de druk enigszins van het non-stop verkeer in Istanboel heeft gehaald. De oplaadbare elektronische vervoerspas van Akbil, verkrijgbaar bij speciale kiosken, is een goedkopere manier om van de lokale bussen, trams, metro en veerboten gebruik te maken. Er rijdt een handige metrolijn van Aksaray naar het hoofdbusstation in de stad bij Esenler en luchthaven Atatürk, en een andere naar het noorden vanaf het Taksim-plein, langs de Levent-districten. De bussen zijn langzaam en overvol; kaartjes moeten worden gekocht bij kiosken, want buschauffeurs verkopen ze niet. Dolmusbusjes en gele privétaxi's zijn comfortabeler dan de stadsbussen en zeer goedkoop, maar het wordt buitenlanders aangeraden het hotel een privétaxi voor hen te laten bellen en te controleren of de meter loopt, want toeristen teveel laten betalen is aan de orde van de dag. Het nachttarief van een taxi kan tot wel 50 procent hoger zijn dan het dagtarief. Dolmusbusjes kunnen overal langs de vaste route worden aangeroepen. Passagiersveerboten zijn een aangename manier om de stad te bekijken. Daarnaast loopt er ook een treinnetwerk langs de kust van de Zee van Marmara. Autorijden of een auto huren wordt niet aanbevolen als gevolg van de files en slechte verkeersnormen.

Tijdzone

GMT+2 (GMT+3 van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober).

Netspanning

Netspanning is 220 volt AC, 50Hz. Er wordt gebruik gemaakt van de Europese twee-pinsstekker.

Alarmnummer

Alarmnummer: 112

Visa en gezondheidsinformatie

Alles over visa en gezondheidsinformatie

Feestdagen

+
2014 2015
Nieuwjaarsdag 1 jan 1 jan
Onafhankelijkheidsdag en Çocuk Bayrami (Feest van de kinderen) 23 apr 23 apr
Meifeest 1 mei 1 mei
Herdenking van Atatürk en Jeugd- en sportdag 19 mei 19 mei
Dag van de overwinning 30 aug 30 aug
Ramazan Bayrami (Einde Ramadan) 28 jul Nader te bepalen
Dag van de republiek 29 okt 29 okt
Kurban Bayrami (Offerfeest) 6 okt - 8 okt Nader te bepalen

Klimaat

+

In de zomer is het heet en vochtig in Istanboel en de gemiddelde temperatuur tussen juni en september ligt rond de 28°C. De zomers zijn relatief droog, maar regen valt het hele jaar door. Tijdens de winter is het koud, nat en sneeuwt het soms. De sneeuwval is over het algemeen hevig, maar de temperatuur daalt zelden tot het vriespunt. Istanboel is ook een behoorlijk winderige stad.

Internationale luchthaven Atatürk Istanboel

www.ataturkairport.com/en-EN/Pages/Main.aspx

Vervoer naar de stad

Het metrosysteem van Istanboel biedt snelle en gemakkelijke toegang tot de stad, waaronder het intercity busstation. Gebruik metrostation Zeytinburnu en stap over op een tram om de Eminonu-veerboot of de Sea Bus-kades te bereiken. De Luchthaven - Havas Bus vertrekt vanaf de vertrekgate en rijdt naar het Taksim-plein of Kozyatagi. Shuttlebussen rijden van 04.00 tot 01.00 uur en de rit naar de stad duurt 40 minuten.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven zijn onder andere Avis, Budget, Hertz, Alamo, National en Sixt.

Luchthaventaxi's

Luchthaven Atatürk Istanboel ligt ten westen van Istanboel en het duurt ongeveer dertig minuten om het Taksim-plein te bereiken met de taxi. Taxikosten zijn in Istanboel grotendeels afhankelijk van de bestemming. De tarieven kunnen 's nachts wel vijftig procent hoger zijn. Passagiers dienen alleen taxi's met een meter te nemen en erop te staan dat chauffeurs de meter aanzetten.

Transfer tussen terminals

Het duurt slechts 10 minuten om door de metrotoegangtunnel te lopen. Er zijn ook shuttlebussen en taxi's beschikbaar.

Voorzieningen

Er zijn banken, pinautomaten en geldwisselkantoren aanwezig. Daarnaast zijn er een apotheek, speelruimte voor kinderen, een kapper, een bloemist, een krantenkiosk en medische diensten. Overige faciliteiten omvatten een balie voor toeristeninformatie en hotelreserveringen, bars, restaurants, taxfreewinkels, een congrescentrum, een postkantoor en een 24-uurs balie voor bagagebewaring.

Parkeren

Er is een meerlaagse parkeergarage tegenover de terminal met tarieven variërend van YTL 10,50 voor het eerste uur tot YTL 34 per dag. Lang parkeren is mogelijk op een niet-overdekt parkeerterrein en kost YTL 24 per dag of YTL 177 per maand.

Internet

Er is gratis wifi beschikbaar in de luchthavenlounges, maar voor wifi in de hoofdterminal worden kosten in rekening gebracht door de afzonderlijke providers.