KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
Schotse doelzakken, Glasgow
 

Praktische info Glasgow, Verenigd Koninkrijk

Vervoer in de stad

Het centrum van Glasgow is compact en eenvoudig te voet te verkennen, maar om enkele van de belangrijke bezienswaardigheden die verder weg liggen te bereiken, is openbaar vervoer nodig. Het geïntegreerde transportnetwerk omvat een betrouwbaar, maar verwarrend bussysteem met aansluitingen op de metro en de spoorwegen. Op sommige routes zijn er 's nachts alleen beperkte diensten. Het eenvoudige metrosysteem, ook bekend als de Clockwork Orange, heeft twee circulaire routes die eenvoudig te begrijpen zijn; dit is de beste manier om tussen het stadscentrum en het West End te reizen. Het treinnetwerk in de voorsteden is snel en efficiënt. Taxi's zijn ruim beschikbaar en bieden een uitstekende, maar behoorlijk dure service. Een auto is niet nodig in het centrum en het is vaak gemakkelijker om het openbaar vervoer te gebruiken. Automobilisten kunnen gebruik maken van het P+R-systeem bij metrostations buiten het centrum van de stad.

Tijdzone

GMT (GMT+1 van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober).

Netspanning

De netspanning in het VK is 240 volt, 50 Hz. Stekkers met drie platte pinnen zijn standaard.

Valuta

De munteenheid is de Britse pond (GBP). Eén pond is 100 pence. Geldautomaten zijn in bijna alle steden te vinden. Visa, MasterCard en American Express worden algemeen geaccepteerd; bezoekers met andere kaarten wordt aangeraden van tevoren de gangbaarheid ervan te controleren bij de creditcardmaatschappij. Buitenlandse valuta kunnen worden ingewisseld bij wisselkantoren en grote hotels, maar banken hanteren de beste wisselkoersen.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Groot-Brittannië is +44. Er is goede mobiele dekking en veel cafés en restaurants bieden gratis wifi aan.

Alarmnummer

999/112 (algemeen)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Luchthaven Glasgow

www.glasgowairport.com

Vervoer naar de stad

Er vertrekken regelmatig bussen naar Glasgow, met haltes langs de belangrijkste spoorweg en bij busstations. De rit naar de stad duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Er vertrekken ook acht treinen per uur naar Glasgow Centraal Station vanaf Paisley Gilmour Street Station, ongeveer 2 km vanaf de luchthaven en te bereiken met een taxi of reguliere busdienst.

Autoverhuur

Autoverhuuropties bij de luchthaven zijn onder andere Avis, Europcar, National, Alamo, Hertz, Enterprise, Budget en Dollar/Thrifty.

Luchthaventaxi's

Taxi's zijn 24 uur per dag beschikbaar bij de taxistandplaats tegenover de aankomstterminal. Ze zijn verplicht de rit te meten.

Transfer tussen terminals

Een overdekt voetpad verbindt de terminals met elkaar.

Voorzieningen

De faciliteiten van luchthaven Glasgow bestaan onder andere uit pinautomaten, een geldwisselkantoor, een postkantoor en verschillende winkels, bars en restaurants. De faciliteiten voor gehandicapten zijn goed. Mensen met speciale behoeften moeten vooraf contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappij of reisbureau. Er is een bidruimte voor verschillende geloven.

Parkeren

Kort parkeren is mogelijk nabij de terminal en kost ongeveer £ 2 voor tien minuten of £ 3 voor twintig minuten. Er kan ook lang worden geparkeerd. Parkeren kan vooraf geboekt worden via de website van de luchthaven.

Internet

Er is wifi beschikbaar.