Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

De betegelde trappen in Lapa, Rio de Janeiro
 

Praktische info Rio de Janeiro, Brazilië

Vervoer in de stad

Autorijden in Rio wordt afgeraden voor overzeese bezoekers als gevolg van de chaotische aard van het verkeer. Maar autorijden is meestal niet nodig, want het openbaar vervoer in Rio is goedkoop en efficiënt. De meeste plaatsen kunnen met de metro of bus worden bereikt. Verreweg de snelste en gemakkelijkste manier om de stad te verkennen is met de efficiënte metro, maar met slechts twee lijnen bestrijkt het systeem niet de hele stad. Te voet gaan is over het algemeen veilig als er veel mensen op straat zijn, hoewel rondlopen in het centrum van de stad niet wordt aangeraden nadat de winkels gesloten zijn en hun beveiligingsbeamten naar huis zijn. De goedkoopste vorm van vervoer zijn de lokale bussen, die de hele stad doorrijden, zo snel als de verkeersdrukte toestaat. De busdiensten worden uitgevoerd door particulieren, dus de service en kosten kunnen variëren. Helaas worden ze vaak slecht bestuurd, zijn ze overvol en het toneel voor kruimeldieven. Met name moet worden opgelet in bussen waarvan bekend is dat ze door toeristen worden gebruikt, zoals die naar de Suikerbroodberg. Het openbaar vervoer stopt over het algemeen rond middernacht, hoewel sommige bussen 24 uur rijden. 's Avonds laat is het echter veiliger om een taxi te nemen. Er kan een radiotaxi besteld worden en er wordt gezegd dat ze veiliger en betrouwbaarder zijn. Ze hebben doorgaans airco, maar ze zijn duurder dan gewone taxi's. De chauffeurs kunnen een extra toeslag rekenen voor extra bagage. De meeste taxichauffeurs spreken alleen Portugees, dus bezoekers moeten hun bestemming noteren.

Tijdzone

GMT-3 (GMT-2) tussen de derde zondag in oktober en de derde zondag in februari)

Netspanning

Het voltage in Brazilië loopt zeer uiteen, soms zelfs in één en dezelfde stad. De betere hotels beschikken over 220 volt, 60 Hz. Voor alle andere gevallen zijn transformators te koop in elektronicazaken. Stekkers met twee pinnen en een aardingspin zijn standaard.

Valuta

De Braziliaanse munteenheid is de real (BRL). In de meeste toeristische gelegenheden wordt de Amerikaanse dollar ook geaccepteerd. In de grote steden kunnen buitenlandse valuta worden ingewisseld bij banken of cambios. Er is een uitgebreid netwerk aan geldautomaten in het land en de meeste gangbare creditcards worden algemeen geaccepteerd. American Express wordt meestal niet geaccepteerd.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Brazilië is +55. In de toeristische gebieden zijn hotels, cafés en restaurants te vinden die gratis wifi aanbieden. De internationale roamingkosten kunnen hoog oplopen; een lokale prepaid sim-kaart aanschaffen is vaak een goedkopere optie. In iedere stad is een centrale belwinkel, Posto Telefonico genaamd, waar internationaal kan worden gebeld. Openbare telefooncellen zijn schaarser geworden met de komst van de mobiele telefoon.

Alarmnummer

Alarmnummers: 190 (politie), 192 (ambulance)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven Antônio Carlos Jobim - Rio de Janeiro

www.riogaleao.com/en

Vervoer naar de stad

Openbare bussen zijn beschikbaar en passagiers hebben aansluiting op het Novo Rio Rodoviaria-busstation in het stadscentrum van Rio. Passagiers kunnen de twee lijnen van de Bus Rapid Transport (BRT) van en naar de luchthaven nemen. Er zijn treinverbindingen in de buurt van de luchthaven. Het metrostation dat het dichtst bij luchthaven Galeão ligt, is Vicente de Carvalho (lijn 2). Om de luchthaven te bereiken, is het noodzakelijk om op dit station, met een directe route naar de luchthaven, over te stappen op de BRT. Er zijn duurdere luchthavenshuttles beschikbaar naar hotels in de binnenstad en naar populaire bestemmingen. Deze beschikken vaak over een Engelssprekende gids. Er zijn taxi's beschikbaar.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven, waaronder Avis en Hertz, zijn te vinden in terminal 1 en 2.

Luchthaventaxi's

Buiten de terminals zijn taxi's beschikbaar. Bezoekers wordt aangeraden vooraf betaalde taxivouchers te kopen bij de balie van de Rio Tourism Authority; ze zijn over het algemeen iets duurder, maar geven u gemoedsrust. Wij adviseren u de RDE-taxibalie te negeren en in plaats daarvan naar de balie van de Tourism Authority van de staat Rio de Janeiro gaan en daar vooraf betaalde taxivouchers te kopen. Let erop dat de meter niet nog voor de vorige rit loopt als u een taxi aanroept buiten de terminal.

Transfer tussen terminals

Een loopband verbindt de twee terminals met elkaar.

Voorzieningen

De luchthaven is goed uitgerust met faciliteiten als pinautomaten, banken en geldwisselkantoren, winkels, restaurants en bars, taxfreewinkels, bagagekluisjes, ruimtes voor kinderen, een wellness-spa, een zwembad en een hulpbalie voor toeristen. De faciliteiten voor gehandicapten zijn goed.

Parkeren

Er zijn meerlaagse parkeergarages dicht bij beide terminals die gelegenheid bieden tot kort en lang parkeren. Tarieven variëren.

Internet

Er is 60 minuten lang gratis wifi beschikbaar.

Luchthavens in de buurt