Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

Bourke’s Luck-kolkgaten nær Johannesburg
 

Praktisk informasjon om Johannesburg

Slik kommer man seg rundt i byen

Johannesburg er en spredt by, og det at det ikke finnes praktisk og trygg offentlig transport er ofte et problem for besøkende. Tilbudet består av upålitelige busser og en rekke minibusser. Ingen av disse går etter at det har blitt mørkt. Hovedbussterminalen er på Gandhi Square i sentrum, og der henger det rutetabeller og kart, men det er sjelden at de stemmer. Gautrains tog- og busstjenester er trygge og pålitelige, men stopper bare i Sandton og de omkringliggende forstedene. De er likevel svært nyttige for å komme seg til og fra flyplassen. Den raskeste og billigste måten å komme seg rundt på er å ta en "minibussdrosje", en uformell busstjeneste som går over alt uten faste tider eller formelle stopp. De kan praies overalt langs ruten. Men de kjører stygt og er ofte overfylte, så mange velger å unngå dem. Bruk dem om nødvendig for korte turer og aldri med bagasje. Drosjer med taksameter er tryggere, men også mye dyrere. Den beste måten å komme seg rundt på er med privatbil, og veiene er svært gode. Når du kjører bil må du holde vinduene lukket og dørene låst til enhver tid, og la aldri noe ligge synlig i en parkert bil. Plukk heller aldri opp haikere.

Tid

GMT +2.

Elektrisitet

Nettstrømmen er på 230 volt, 50 Hz. Støpsel med tre runde stifter er standard.

Valuta

Sør-Afrikas myntenhet er rand (ZAR), som deles i 100 cent. Penger kan veksles i banker, på vekslingskontorer og større hoteller. Det finnes rikelig med minibanker (det finnes en dagsgrense for kontantuttak), og de vanlige internasjonale kredittkortene godtas de fleste steder. Besøkende bør være forsiktige når de tar ut penger fra minibank, ettersom det er fare for å bli utsatt for forsøk på svindel. Alle handelsbanker veksler utenlandsk valuta.

Kommunikasjon

Landskoden for Sør-Afrika er +27. Landet har god dekning med GSM 900- og 1800-nettverk for mobiltelefoni, og det finnes avtaler om nettveksling (roaming) med de fleste internasjonale operatører. Leverandører av mobiltjenester tilbyr svært billige SIM-kontantkort. Disse kan være et godt alternativ for besøkende som blir værende en stund. Det finnes internettkafeer. Kort- og myntbetjente telefonapparater er også utbredt.

Nødnummer

Nødnummer: 10111 (politi); 10177 (ambulanse)

Reisedokumenter og helse

Alt om reisedokumenter

Alt om helse og KLMs helsetjenester

Offentlige høytidsdager

Klima

O.R. Tambo internasjonale lufthavn (ORTIA)

www.airports.co.za

Slik kommer man seg til byen

Gautrain tilbyr rask og enkel tilgang til Johannesburg sentrum fra lufthavnen med regelmessige ekspresstog til Sandton. Det går også regelmessig flybuss til sentrum. Det finnes autoriserte skyttelbusser og drosjer. Disse har en synlig ACSA-logo. Det går skyttelbusser til hotellene hvert 15. minutt fra bussterminalen.

Bilutleie

Bilutleiefirmaene Avis, Tempest og Europcar er blant de som tilbyr sine tjenester på lufthavnen.

Drosjer på flyplassen

Drosjer med taksameter bruker 30-40 minutter inn til sentrum. Det står drosjer vis-à-vis den internasjonale ankomstterminalen (terminal A). Bruk kun offisielle drosjer med taksameter og gult taxilys.

Transport mellom terminalene

Alle terminalene er knyttet sammen.

Fasiliteter

Fasilitetene på lufthavnen omfatter vekslingskontor, banker, postkontor, butikker, mobiltelefonutleie, klinikk, utkikksplattformer, barer og restauranter.

Parkering

Korttidsparkering på OR Tambo lufthavn koster fra ZAR 30 for de første to timene i Parkade 1 til ZAR 20 for den første timen eller ZAR 30 for to timer i Parkade 2. Offisielle langtidsparkeringplasser koster bare ZAR 50 per dag og har skyttelbussforbindelse med lufthavnen.

Internett

Trådløst Internett i hele lufthavnen.