Ved å besøke KLM.com godtar du bruken av cookies. Les mer om cookies.

Johannesburg

Bourke’s Luck-kolkgaten nær Johannesburg
 

Praktisk informasjon om Johannesburg

Slik kommer man seg rundt i byen

Johannesburg er en spredt by, og det at det ikke finnes praktisk og trygg offentlig transport er ofte et problem for besøkende. Tilbudet består av upålitelige busser og en rekke minibusser. Ingen av disse går etter at det har blitt mørkt. Hovedbussterminalen er på Gandhi Square i sentrum, og der henger det rutetabeller og kart, men det er sjelden at de stemmer. Gautrains tog- og busstjenester er trygge og pålitelige, men stopper bare i Sandton og de omkringliggende forstedene. De er likevel svært nyttige for å komme seg til og fra flyplassen. Den raskeste og billigste måten å komme seg rundt på er å ta en "minibussdrosje", en uformell busstjeneste som går over alt uten faste tider eller formelle stopp. De kan praies overalt langs ruten. Men de kjører stygt og er ofte overfylte, så mange velger å unngå dem. Bruk dem om nødvendig for korte turer og aldri med bagasje. Drosjer med taksameter er tryggere, men også mye dyrere. Den beste måten å komme seg rundt på er med privatbil, og veiene er svært gode. Når du kjører bil må du holde vinduene lukket og dørene låst til enhver tid, og la aldri noe ligge synlig i en parkert bil. Plukk heller aldri opp haikere.

Tid

GMT +2.

Elektrisitet

Nettstrømmen er på 230 volt, 50 Hz. Støpsel med tre runde stifter er standard.

Valuta

Sør-Afrikas myntenhet er rand (ZAR), som deles i 100 cent. Penger kan veksles i banker, på vekslingskontorer og større hoteller. Det finnes rikelig med minibanker (det finnes en dagsgrense for kontantuttak), og de vanlige internasjonale kredittkortene godtas de fleste steder. Besøkende bør være forsiktige når de tar ut penger fra minibank, ettersom det er fare for å bli utsatt for forsøk på svindel. Alle handelsbanker veksler utenlandsk valuta.

Kommunikasjon

Landskoden for Sør-Afrika er +27. Landet har god dekning med GSM 900- og 1800-nettverk for mobiltelefoni, og det finnes avtaler om nettveksling (roaming) med de fleste internasjonale operatører. Leverandører av mobiltjenester tilbyr svært billige SIM-kontantkort. Disse kan være et godt alternativ for besøkende som blir værende en stund. Det finnes internettkafeer. Kort- og myntbetjente telefonapparater er også utbredt.

Nødnummer

Nødnummer: 10111 (politi); 10177 (ambulanse)

Visa- og helseinformasjon

Alt om visa- og helseinformasjon

Offentlige høytidsdager

+
2015 2016
Første nyttårsdag 2015 - 1. jan. 1. jan.
Menneskerettighetsdagen 21. mar. 21. mar.
Langfredag 3. apr. 25. mar.
Andre påskedag 6. apr. 28. mars
Frihetsdagen 27. apr. 27. apr.
Arbeidernes dag 1. mai 1. mai
Ungdommens dag 16. jun. 16. jun.
Kvinnedagen 9. aug. 9. aug.
Nasjonalarvdagen 24. sep. 24. sep.
Forsoningsdagen 16. des. 16. des.
Første juledag 25. des. 25. des.
Godviljens dag 26. des. 26. des.

Klima

+

Johannesburg ligger på Highveld-platået og har et subtropisk høylandsklima med milde temperaturer og mye sol. Fra oktober til april (sen vår, sommer og tidlig høst) er det ofte tordenvær om ettermiddagen. Fra mai til september (sen høst, vinter og tidlig vår) er det tørt og solrikt med kjølige netter. Det solfylte vinterværet er behagelig på dagtid, men nettene kan være svært kjølige. Snø er svært sjelden. Gjennomsnittstemperaturen om sommeren, fra desember til februar, ligger på mellom 14 °C og 25 °C. Om vinteren, mellom juni og august, ligger gjennomsnittstemperaturen på mellom 4 °C og 16 °C. Johannesburg er et egnet reisemål hele året, men den beste tiden er i desember og januar når det er varmt og mye sol, og tordenværet på ettermiddagene sørger for at byen er grønn og renvasket.

O.R. Tambo internasjonale lufthavn (ORTIA)

www.airports.co.za

Slik kommer man seg til byen

Gautrain tilbyr rask og enkel tilgang til Johannesburg sentrum fra lufthavnen med regelmessige ekspresstog til Sandton. Det går også regelmessig flybuss til sentrum. Det finnes autoriserte skyttelbusser og drosjer. Disse har en synlig ACSA-logo. Det går skyttelbusser til hotellene hvert 15. minutt fra bussterminalen.

Bilutleie

Bilutleiefirmaene Avis, Budget, Tempest og Europcar er blant dem som er representert på lufthavnen.

Drosjer på flyplassen

Drosjer med taksameter bruker 30-40 minutter inn til sentrum. Det står drosjer vis-à-vis den internasjonale ankomstterminalen (terminal A). Bruk kun offisielle drosjer med taksameter og gult taxilys. Prisen på reisen inn til byen ligger på rundt ZAR 420, men den kan variere.

Transport mellom terminalene

Alle terminalene er knyttet sammen.

Fasiliteter

Fasilitetene på lufthavnen omfatter vekslingskontor, banker, postkontor, butikker, mobiltelefonutleie, klinikk, utkikksplattformer, barer og restauranter.

Parkering

Korttidsparkering på OR Tambo lufthavn koster fra ZAR 20 for de første to timene i Parkade 1 til ZAR 15 for den første timen eller ZAR 20 for to timer i Parkade 2. Langtidsparkering er tilgjengelig på utendørs parkeringsplass med skygge, og koster enten ZAR 65 eller ZAR 80 per dag. Offisielle langtidsparkeringplasser koster bare ZAR 45 per dag og er knyttet til lufthavnen med skyttelbuss.

Internett

Det er trådløst Internett i hele lufthavnen via MWEB.