Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

En bro man blir glad i

Det var "broen som ikke kunne bygges" – og så ble den det likevel. Etter fire års bygging, som ofte var blitt hindret av isende vinder, lumske strømmer og tykk tåke, ble Golden Gate-broen åpnet i 1937. Men sine to brotårn og iøynefallende rød-oransje farge ble denne praktfulle broen snart et symbol på San Francisco.

Golden Gate-broen spenner over Golden Gate-stredet, og knytter San Francisco sammen med Marin Headlands. Tidligere kunne bukten bare krysses med ferge, noe som var en tidkrevende affære. Det var lite penger å bygge en bro for, men ingeniør Joseph Strauss hevdet at han kunne bygge den for mindre penger enn beregnet. Han fikk klarsignal, og bygget det som kan være verdens vakreste og mest fotograferte bro.

Golden Gate-broen innhyllet i tåke
Golden Gate-broen innhyllet i tåke

San Francisco

Iøynefallende farge

Byggingen av Golden Gate-broen var på ingen måte risikofri. For å forhindre så mange ulykker som mulig, ble det plassert et sikkerhetsnett under broen, noe som reddet livet til ikke mindre enn nitten arbeidere – "halvveis til helvete"-klubben. Dessverre omkom likevel tolv menn under byggingen av broen, men det blir ansett som et lavt tall for et så stort prosjekt.
Fargen på broen – internasjonal oransje – ble valgt av ingeniør Irving Morrow, som mente at den opprinnelige gråfargen var for kjedelig. Den rød-oransje fargen synes dessuten bedre i tåke, og står godt til fargen på solnedgangen over bukten.
Golden Gate-broen opplyst

På sykkel over broen

Det er en stor opplevelse å kjøre over denne berømte broen, men det er enda mer minneverdig å spasere over eller krysse den på sykkel. Utsikten ned til bukten fra sykkel- og gangveien er til å miste pusten av, og får deg til å forstå hvor høy broen virkelig er. En annen fordel med å sykle, er at du kan besøke den vakre havnebyen Sausalito, der du kan ta ferje tilbake til San Francisco. Selv om været er godt, bør du ha på jakke, for vinden på broen er ofte ekstremt sterk og kald.
På sykkel over broen
Imponerende kabler

“De to hovedkablene som forbinder brotårnene består av om lag 129 000 kilometer med stålkabler det tok seks måneder å produsere”

De beste utkikkspunktene

Det er utkikkspunkter på begge ender av broen, der besøkende kan parkere bilen og nyte utsikten mot broen. For en helt annen utsikt kan du dra til Baker Beach og se broen fra en mye lavere vinkel. Den mest spektakulære utsikten er likevel fra nordsiden av bukten, der du ser gjennom de gigantiske brotårnene mot San Franciscos bysilhuett – det vil si, med mindre byen er innpakket i sin berømte tåke.
Utsikt fra Marin Headlands