Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

En kirke fylt med kunst

Linköpings 800 år gamle katedral står på en liten plass med lave trær. Takket være det 107 meter høye tårnet synes kirken over hele byen. Det som gjør denne kirken spesiell er at den i tillegg til å være et hellig hus også rommer mange praktfulle kunstverker. Et av verkene som vises, er et triptykon av den nederlandske 1500-talls-maleren Maarten van Heemskerck.

Linköping-katedralen er den mest imponerende middelalderkirken i Sverige. Der kirken står i dag, sto det først en trekirke, som ble bygget i det 11. århundret. Den ble senere erstattet av en steinbygning. Oppføringen av dagens kirke tok til i 1230 og ble fullført i 1520. Klokkespillet og en utvidelse mot vest ble oppført i 1885. Taket har blitt restaurert mange ganger, senest i 1967. Det er laget av kobber, men korrosjon har gitt det et grønt skjær.

Den gotiske inngangen til katedralen
Den gotiske inngangen til katedralen

Linköping

Livets tre inne i kirken

Når du kommer inn i den høyhvelvede og nokså enkle kirken bør du ta en titt på kunstverket til venstre. Det smale "Livets tre" er laget av sølv, gull og glass, og ble skapt av Carl-Gustav Jansson, Jan Ostwald og Torbjørn Vogt. Kunstverket er spesielt vakkert om natten, når de blafrende stearinlysene blir reflektert i treets 150 blader og ulike typer av frukt - en referanse til indre verdier.
I 2010 forskjønnet glasskunstneren Brian Clarke kirken ytterligere ved å sette inn glassvinduer i lyse farger i nærheten av alteret. Når lyset treffer vinduet kaster de fargede glasspanelene alle regnbuens farger opp på kirkeveggene. Kunstneren er overbevist om at glasskunsten hans får frem den menneskelige siden i kirkegjengerne. Clarke er ingen ukjent kunstner - glasskunsten hans vises over hele verden, og både Mick Jagger og Paul McCartney hører blant hans personlige venner.
Livets tre i Linköping-katedralen
Glassmalerier av kunstneren Brian Clarke

Nederlandsk kunst i kirken

I kirken finnes et triptykon av den nederlandske maleren Maarten van Heemskerck (1498-1574). Van Heemskerck malte mange portretter og religiøse bilder. En stund jobbet han i studioet til den berømte maleren Jan van Scorel i Haarlem. Etter å ha fullført læretiden sin hos Van Scorel reiste Van Heemskerck til Italia, der han bodde fra 1532 til 1536. Selv om denne perioden påvirket stilen hans i stor grad, glemte han aldri sine nederlandske røtter. I 40 år hang triptykonet fra Alkmaar i en nederlandsk kirke, inntil svenskekongen Johan III kjøpte det til katedralen. Kunstverket er 5,70 meter høyt og 8 meter bredt når panelene er åpne.
Triptykon av 1500-talls-kunstneren Maarten van Heemskerck

Foto

  • Livets tre i Linköping-katedralen: John Blyberg, Flickr
  • Glassmalerier av kunstneren Brian Clarke: Manuela Hutter, Flickr
  • Triptykon av 1500-talls-kunstneren Maarten van Heemskerck: schilderijen.nu