KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

En by med et eldgammelt hjerte

Limas rike historie er konsentrert om det historiske sentrum av byen, kjent blant Limeños som Cercado de Lima. Arkitekturen består av en interessant samling basilikaer, klostre, hus og plasser fra 1500-tallet. Denne unike kulturelle arven ved bredden av Rimac-elven er oppført på UNESCOs prestisjefylte verdensarvliste.

Francisco Pizarro grunnla byen Ciudad de los Reyes, "Kongenes by", i 1535. Navnet slo aldri helt an, men byen ble likevel sentrum i Sør-Amerika. I 300 år var Lima den politiske, religiøse og økonomiske hovedstaden i Den nye verden, og sete for visekongen. Ulike autoriteter bygde hovedkvarterer her, som raskt ble etterfulgt av kirker, klostre, herskapshus, broer og plasser. Disse imponerende eksemplene på koloniarkitektur vekker minner om en svunnen æra.

Det historiske sentrum av Lima
Det historiske sentrum av Lima

Lima

San Francisco-klosteret

Et arkitektonisk friluftsmuseum

Deler av Limas historiske sentrum blir også omtalt som "Damero de Pizarro" ("Pizarros dambrett"). Dette skyldes at gatene er anlagt i et rettvinklet rutenettmønster. Området er svært kompakt, og de fleste monumentene er innen gangavstand fra Plaza Mayor, tidligere kalt Plaza de Armas. Hold utkikk etter Casa de Aliaga, det eldste kolonihuset i byen og kanskje i hele Sør-Amerika, og se også etter Palacio Torre Tagle, der utenriksdepartementet nå holder til.

En av de mest imponerende attraksjonene, er klosterkomplekset San Francisco. Det består av tre kirker, fem klostre, et bibliotek og flere krypter. En omviser tar deg med på en 45 minutters rundtur i de imponerende bygningene og det klassiske interiøret, dekorert med fresker, malerier, treskjæringsarbeider, tusenvis av gamle, lærinnbundne bøker og en respektabel kunstsamling. Kryptene, som ble brukt som Limas gravplass frem til begynnelsen av 1800-tallet, er høydepunktet på rundturen. Over 15 000 mennesker har funnet sitt siste hvilested her.

Den berømte balkongen

Når du vandrer rundt blant monumentene i det historiske Lima, er det vanskelig ikke å legge merke til de vakre trebalkongene. Noen berømte eksempler inkluderer balkongene på fasaden av erkebiskopens palass, og på Casa de Pilatos, Casa del Oidor og Casa Negreiros. Ettersom balkongene er en karakteristisk del av koloniarkitekturen, har byen oppfordret innbyggerne til å adoptere en av dem. Dette skal sørge for at balkongene blir skikkelig vedlikeholdt og bevart som kulturelt og historisk monument.

+ Les mer

Balkongene på erkebiskopens palass
Lima, kongenes by

Lima forblir Lima

Selv før Francisco Pizarro ankom, ble bosettingen ved elven kalt Lima. Ingen vet med sikkerhet hvor navnet kommer fra. Det kan være avledet av aymara, et lokalt språk, der "lima-limaq" betyr gul blomst. Opprinnelsen kan også ligge i quechua-ordet "rimaq". Rimaq betyr "den som taler", og spanjolene uttalte det "limaq". Selv om Pizarro døpte byen med det lovende navnet Ciudad de los Reyes (Kongenes by), fortsatte folk å kalle den Lima.