Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

En glitrende isfjell av et operahus

Det skulle bli en av Europas moderne, ikoniske bygninger, på linje med Guggenheim-museet i Bilbao, den nederlandske ambassaden i Berlin og kunstpalasset i Valencia. Og det er nøyaktig det som skjedde. Det nye tilholdsstedet til Den Norske Opera & Ballett ser ut som om det flyter i Oslofjorden som et glitrende isfjell. Det er også det eneste operahuset i verden der du kan gå opp på taket.

Oslo er i ferd med å fornye seg. Fra taket på operahuset kan du se byggeplasser og kraner i alle retninger. Rett ved siden av Sentralstasjonen, midt i hjertet av byen, er det rotete havneområdet i ferd med å bli omgjort til et nytt bysentrum, med leiligheter, kontorer, butikker, hoteller og kulturarenaer. En promenade med sjøutsikt, for spaserturer, skating og shopping, er også i ferd med å bli anlagt. Den ambisiøse ombyggingen av området er planlagt fullført i 2020. Hovedattraksjonen åpnet allerede i 2008: et operahus med en prislapp på 600 millioner euro.

Det nye Operahuset ved Oslofjorden
Det nye Operahuset ved Oslofjorden

Oslo

Som et isfjell i Oslofjorden

Byggingen av Operahuset er beregnet å ha kostet 1 000 euro per innbygger – en stiv pris i krisetider, slik mange Osloborgere så det. Men nå som bygningen er på plass, har protestene stilnet, og de fleste innbyggerne er sprekkeferdige av stolthet. Denne særegne bygningen av glass, aluminium, hvit marmor og grønn granitt er tegnet av arkitektfirmaet Snøhetta, og ligner et glitrende isfjell som flyter i vannet. Det gjelder spesielt om vinteren, da den skrånende overflaten er dekket av snø og opera-"isfjellet" er omgitt av drivisen i Oslofjorden.

Det uvanlige eksteriøret er uten tvil det mest unike ved bygningen, men det er ikke spart på noe innvendig heller. Bølgende flater i lyse eikelister dekker foajeen og vestibylene; garderoben er dekket av geometrisk, perforert glass og det enorme sceneteppet i hovedsalen – som har 1 350 plasser – ser ut som om det er laget av sammenkrøllet aluminium. Foajeen og taket er åpne for alle besøkende. Omvisninger på engelsk finner sted mandager, onsdager, fredager og søndager kl. 13.00 og lørdager kl. 12.00.

“Operahuset i glass og marmor ser ut som et glitrende isfjell i vannet”

På taket av Operahuset

En kveld i operaen

Denne heftige bygningen er populær om man skal ut en kveld. Om lag 300 forestillinger finner sted hvert år. Bygningen huser Den Norske Opera & Ballett, som blant annet har satt opp Mozarts "Don Giovanni" og Tsjaikovskijs "Svanesjøen". Berømte symfoniorkestre som Berliner Philharmoniker og Koninklijk Concertgebouworkest har også hatt konserter her. Alle forestillingene i hovedsalen omfatter en gratis innledende presentasjon. Billettprisen varierer fra 12 euro for ståplasser til 120 euro i parkett, og kan kjøpes i billettskranken eller på www.operaen.no.
Marmor, tre og glass i foajeen

Foto

  • Marmor, tre og glass i foajeen: Ron Ellis, Shutterstock