Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

En grasiøs tradisjon: magedans

I vesten blir magedans ofte betraktet som en erotisk forestilling utført av konkubiner for å friste og forføre sultanen. Men magedans er egentlig en lystig, grasiøs og energisk folkedans, som ble fremført av kvinner under festligheter som brylluper, fødsler og andre merkedager. I Istanbul er det en rekke steder der man fortsatt kan overvære disse tradisjonelle magedans-forestillingene.

For mange hundre år siden ble magedans fremført som en fruktbarhetsbønn til gudinnene. De kvinnelige medlemmene av de gamle arabiske stammene imiterte samleie- og fødselsbevegelser til ære for gudinnene. I det muslimske samfunnet, der menn og kvinner lever atskilt, utviklet dansen seg til et tidsfordriv blant kvinnene i familien - mødre, døtre, tanter og bestemødre. Dansen ble også fremført under festligheter. Magedans har imidlertid ingen ting med å forføre menn å gjøre.

En smak av haremliv

Det beste stedet for å overvære en tradisjonell tyrkisk magedansforestilling, er i det 550 år gamle Hodjapasha kultursenter. Dette tidligere badehuset ikke langt fra Topkapi-palasset har blitt omgjort til et intimt teater. Flere autentiske tyrkiske magedansshow blir presentert her, akkompagnert av levende musikk. Denne dansen kalles også "oryantal dans" eller ganske enkelt "oryantal", med lekende, energiske og gymnastiske bevegelser, i kontrast til den mer avdempede egyptiske versjonen.

Et viktig element for danserne er bruken av fingersymbaler, den tyrkiske varianten av kastanjetter. Kjennere vurderer danserne basert på evnen til å spille dette instrumentet under dansen. Danserne er kledd i tradisjonelle kostymer som består av en fargerik behå med harembukser eller lange gjennomsiktige skjørt i chiffon og silke. Dekorative mynter drapert rundt livet og hodet skaper en sensuell raslende lyd når danserne beveger seg.

I Hodjapasha danseteater foretar tjuefem mannlige og kvinnelige dansere en teaterpresentasjon av orientalsk og moderne dans som forteller en sann kjærlighetshistorie fra 1700-tallet mellom en ambassadør og en konkubine. I virkeligheten utførte ikke konkubinene i sultanens harem magedans, i det minste ikke for mennene - magedansere ble i stedet jevnlig invitert utenfra for å underholde konkubinene. Ikke desto mindre får belysningen, de vakre kostymene og videoprojeksjonene tilskuerne til å føle seg som del av et harem i et ottomansk palass.

+ Les mer

Se på kartet

Hocapaşa Hamam Sok, 3,B

Magedans-forestilling i Hodjapasha danseteater

Showtime!

En magedansforestilling på Sultana's 1001 Night er mer av en turistattraksjon enn et kulturarrangement, og bør først og fremst betraktes som underholdning. Hva kan du forvente? Et kveldsevenement med lange bord fylt med tyrkiske "meze", et utvalg smakfulle snacks, et utvalg oster, vinflasker og et kontinuerlig program med magedans, teater og musikk. Showet, som inkluderer YouTube-fenomenet Didem, gir et inntrykk av livet i det osmanske palasset.

+ Les mer

Se på kartet

Cumhuriyet Caddesi, 16/1

Foto

  • Magedans-forestilling i Hodjapasha danseteater: Rajesh_India, Flickr