Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Et storslagent gudshus

Catedral de Sal ligger i fjellbyen Zipaquirá – bare 48 kilometer fra Bogotá – og er en spektakulær attraksjon man bør få med seg. En arkitektonisk skatt, landets mest berømte helligdom, et naturlig verdensunder: Det er ingen mangel på superlativer for å beskrive saltkatedralen. Denne imponerende katedralen er hugget inn i de mørke korridorene i en saltgruve, og er virkelig unik.

En kirke inne i en saltgruve virker som en merkelig kombinasjon. Men i århundrer har gruvearbeiderne hugget ut kapeller i bergsaltveggene i gruven. Der samlet de seg til bønn hver dag før arbeidet tok til, for å be Gud om beskyttelse under det farlige arbeidet de skulle utføre. Den første offisielle katedralen, som ble bygget i 1954, ble stengt i 1990, men fem år senere ble en ny katedral innviet. Den er tegnet av arkitekt Roswell Garavito Pearl, og regnes som en av de mest imponerende prestasjonene innen colombiansk arkitektur.

Kirkerom i saltkatedralen
Kirkerom i saltkatedralen

Bogota

Et saltkors i Catedral de Sal

En kirke fylt med kunst

Mer enn 250 tonn saltstein ble fjernet for å gi rom til denne katedralen, 180 meter under bakken. Når du kommer inn blir du kastet ut i stummende mørke, og kjenner en sterk lukt av mineraler. Men så vil du se korsveistasjonene: fjorten kapeller, som representerer Jesu vei til korset langs Via Dolorosa. Hvert kapell er hugget inn i fjellet av ulike kunstnere. Her finnes også tre altere som representerer Jesu fødsel, dåp, liv, død og oppstandelse.

Kirkeskipet ligger i det dypeste punktet av saltgruven. Sideskipene til høyre og venstre fører til det seksten meter høye sentrale korset bak hovedalteret. Interiøret i katedralen inkluderer en rik samling kunstverk laget av salt eller marmor. Her kan du beundre den vakre skytsengelen laget av den italienske billedhuggeren Ludovico Consorte, og La Piedad, en hyllest til muisca-indianerne som levde i denne regionen. Den unike lyssettingen i kirken skaper en flyktig, mystisk atmosfære.

Kunstverk i kirken

Til messe

Catedral de Sal er ikke bare en turistattraksjon eller et arkitektonisk mesterverk. Kirken brukes fortsatt til gudstjenester. Hver søndag kl. 12.00 er det messe. For å delta må man reservere plass på nettet på forhånd. Etter messen kan deltakerne be om velsignelse. På forespørsel kan katedralen også åpnes for folk som ønsker å fornye bryllupsløftene sine. Dessverre arrangeres ikke lenger bryllups- og dåpsseremonier der.

Dypt under jorden

En rundtur med guide i Catedral de Sal tar om lag en time. Guiden fører de besøkende gjennom alle korridorene, og har mye interessant å fortelle. Den såkalte gruvearbeider-ruten er også morsom. Under denne omvisningen vil du få erfare hvordan det var å være gruvearbeider langt under jordens overflate. Det er også mye å se og gjøre utenfor kirken. Saltlakemuseet er viet til prosessen med saltutvinning. Besøkende kan se en 3D-film som gir en enkel forklaring på den geologiske prosessen som skapte saltet. Du kan også forsere den høyeste klatreveggen i Colombia.
Opplev hvordan det er å være gruvearbeider

Foto

  • Kunstverk i kirken: Jesse Kraft, 123rf
  • Opplev hvordan det er å være gruvearbeider: momentcaptured1, Flickr