Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

En kveld i operaen

Når du vandrer langs den elegante Andrássy Avenue, ser du vakre lønnetrær og elegante villaer på begge sider. Denne stemningsfulle gaten er også adressen til den ungarske statsoperaen. Dette imponerende operahuset ble bygd sent på 1800-tallet som et arkitektonisk og akustisk mesterverk. Mange ungarere elsker fortsatt å tilbringe en ettermiddag eller kveld med stil, med å glede seg over en klassisk musikkonsert eller en ballettforestilling.

Operahuset ble bygd mellom 1875 og 1884, i en tid da landet gjennomgikk store endringer. Buda og Pest var nettopp blitt slått sammen til én by, og Ungarn ble stadig mer uavhengig fra Østerrike. Den kongelige ungarske opera, som den opprinnelig het, ble bygget for å kunne måle seg med operahusene i Wien, Dresden og Paris, og utviklet seg snart til å bli et av Europas ledende kulturpodier.

Et majestetisk operahus

Den velkjente arkitekten Miklós Ybl tegnet operahuset i nyrenessansestil med flere barokkelementer. Forventningene til hans seneste verk var ekstremt høye mot slutten av det 19. århundre, og under åpningen i 1884 slo den nysgjerrige folkemengden ned dørvaktene for å få et glimt av den splitter nye bygningen innvendig. Det sies at keiser Franz Josef, som finansierte det store prosjektet, ikke var alt for imponert over resultatet.
Men uansett om du liker den eller ikke; dette er åpenbart en majestetisk bygning. Og i operaen er du i godt selskap: På fasaden er det statuer av de største komponistene i verden, som Liszt, Mozart, Beethoven og Verdi. To imponerende sfinkser vokter hovedinngangen til den romslige foyeren, og berømte ungarske malere har dekorert bygningen innvendig med praktfulle freskoer og mosaikker. Salen gir et klassisk inntrykk, med rødt som primærfarge for stoffene i stolsetene og det tunge sceneteppet.

“Det sies at keiser Franz Josef ikke likte operahuset han finansierte.”

Auditoriet

Et besøk er en begivenhet

Den ungarske nasjonaloperaen har et omfattende program i disse overdådige omgivelsene, inkludert klassiske operaer og balletter som Nøtteknekkeren av Tsjaikovsky og Madame Butterfly av Puccini. Å overvære et av disse evenementene er en overveldende opplevelse. Bekymre deg ikke over billettprisene – de er svært rimelige. Kveldsforestillingene er alltid svært populære blant lokalbefolkningen, som alltid stiller elegant kledd. Vi anbefaler søndagsmatineen, der du ser eldre menn og kvinner i stilige klær som kommer for å glede seg over musikken etter lunsj.

Det elegante operahuset

Foto

  • Auditoriet: Jason DeRose, Flickr
  • Det elegante operahuset: Darren Barefoot, Flickr