Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

En spasertur i skyggen av 101 palmetrær

Den meste av Surinam er dekket av uberørt regnskog, og selv i Paramaribo er det mye eksotisk vegetasjon å glede seg over. Midt i det historiske sentrum, like ovenfor Fort Zeelandia, ligger den sjarmerende palmehagen. Denne parken ble plantet i kolonitiden, og er et perfekt sted for en forfriskende spasertur. Du kan også nyte en drink ved foten av disse kongelige palmene.

De som vil unnslippe den travle trafikken i Paramaribo, kan søke tilflukt i den vakre og fredfylte palmehagen. Disse palmetrærne er over 300 år gamle, og ble plantet tett sammen. Beundre de lange rekkene av trær med tynne, lange stammer som kan nå en høyde på opptil 25 meter. Tropiske fugler flyr rundt palmekronene, og et stort antall kapusineraper har bosatt seg i disse trærne. Parken er også et livlig sted å tilbringe fritiden. Om ettermiddagen spiller surinamske band utenfor, og i helgene er parken full av markedsboder.

En endeløs rekke av palmetrær
En endeløs rekke av palmetrær

Paramaribo

Kongelige palmer

En trivelig hage fra kolonitiden

Palmehagen ble plantet mot slutten av 1600-tallet av en nederlandsk guvernør på et landstykke militæret brukte for å dyrke grønnsaker. I noen få år var den romslige private hagen åpen for publikum, men etter at en gruppe opprørssoldater drepte guvernør Aerssen van Sommelsdijck, ble hagen stengt igjen.


Nesten hundre år senere gravde guvernør Nepveu (1770-1779) en tunnel fra guvernørboligen til midt i palmehagen for å ha en fluktrute i tilfelle angrep. I tillegg til en gammel teglsteinssluse og graven til en guvernørhustru, har parken også en rørende statue til ære for Ruben, en surinamsk gutt som døde av kvelning. Plaketten på statuen oppfordrer foreldre til å holde øye med barna sine.


Zus & Zo, et koselig gjestehus i et fargerikt kolonialt herskapshus, ligger like i utkanten av palmehagen. Uterestauranten med piknikbenkene er et enkelt, men fint sted for å nyte en drink mens man beundrer utsikten til hagen.

Presidentpalasset

Den forhenværende guvernørboligen ved siden av palmehagen er nå presidentpalasset, der alle offisielle mottakelser finner sted. Den imponerende, hvite bygningen ble opprinnelig bygget i tre, men rundt 1730 ble bygningen forsterket med teglstein. I gavlen ser man fortsatt skjoldet til Vestindiakompaniet. Palasset og palasshagen er dessverre ikke åpne for besøkende. Dette monumentet ble, i likhet med resten av byens historiske sentrum, oppført på UNESCOs verdensarvliste i 2002.

Den tidligere guvernørboligen
En uvanlig sangkonkurranse

Fuglene på Onafhankelijkheidsplein (Uavhengighetsplassen)

Presidentpalasset ser ut over Onafhankelijkheidsplein (Uavhengighetsplassen), tidligere kjent som Oranjeplein (Oransje-plassen, etter den nederlandske kongefamilien). Her finner du flere imponerende statsbygninger, som regjeringsbygningen, tinghuset og finansdepartementet med sitt vakre klokketårn. Den grønne plassen med tamarind-trærne er stedet der nasjonale feiringer og andre høytidelige ting finner sted. Den mest uvanlige foreteelsen foregår hver søndag: Surinamske menn samles her om morgenen med fugleburene sine for en veldig spesiell sangkonkurranse. De eksotiske fuglenes sang får poeng, som markeres på en tavle.

Foto

  • Kongelige palmer: Jonathan Ali, Flickr
  • En uvanlig sangkonkurranse: Delphinidaesy