Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

En unik katedral laget av tre

Sankt Peter og Paulus-katedralen er en av perlene i Paramaribos gamle bysentrum. Hele denne bygningen er laget av tre, fra terskelen til spiret på toppen. Dette er en av de to største trekatedralene i Sør-Amerika. Takket være nylig restaurering er den gule og blåmalte fasaden like skinnende som den pleide å være. Inne venter en spesiell opplevelse.

De første inntrykkene av den slanke Peter og Paulus-katedralen får du ikke bare gjennom øynene, men også gjennom nesen. Når du kommer inn, kjenner du den fantastiske, krydrede duften av sedertre. Da katedralen ble bygget, mellom 1883 og 1885, fantes det ingen teglsteinsfabrikker i det leirrike Surinam. Derimot var det store mengder tre i jungelen. Det har ikke bare gitt kirken en distinkt duft, men også en bemerkelsesverdig varm atmosfære og akustikk.

Sankt Peter og Paulus-katedralen
Sankt Peter og Paulus-katedralen

Paramaribo

Sedertre og sirlige utskjæringer

Fasaden og søylene i kirken er laget av surinamsk greenheart, et holdbart og utrolig sterkt treslag som er praktisk talt uforgjengelig. For å gi mer volum til de slanke stokkene fra dette treet, er kirkesøylene innpakket i ubehandlet sedertre. Resten av interiøret i kirken er også laget av rødbrunt sedertre. Dette tropiske treslaget går godt sammen med europeiske arkitekturstiler. De runde buene og kolonnaden er laget i nyromantisk stil, mens de to høye kirkespirene ser nygotiske ut. De dekorative treskjæringene i katedralen er tydelig lokale: De ornamentale formene på kapitelene ble skåret ut av frie kreolske treskjærere. Det er ganske unikt, ettersom slaveriet i Surinam ikke ble opphevet før i 1863, kort tid før kirken ble bygget. Prestene brukte dette som en anledning til å gjøre kirken mer attraktiv overfor det voksende antallet frigitte slaver.

Det vakre kirkeinteriøret

Fra katedral til basilika

Ved slutten av forrige århundre var ikke katedralen i samme fine tilstand som i dag. Etter et mislykket restaureringsforsøk begynte kirken langsomt å helle, og fasaden tok til å flasse av. Da det ble funnet termitter og råte, ble katedralen stengt, noe den var i tjue år. I 2010 var en omhyggelig renoveringsjobb, som tok fem år, omsider avsluttet. Siden da har trekatedralen vært i utmerket stand. Hvis du ser nøye etter på det lyse og mørke treet i taket, vil du se de nye bjelkene. I 2014 ga pave Frans kirken den høyeste ærestittelen en katolsk bygning kan få: Trekatedralen er nå en basilika.

Katedralen i Henck Arronstraat

Hellig prest

Sankt Peter og Paulus-katedralen er et viktig pilegrimsmål for surinamske katolikker, som utgjør om lag tjue prosent av befolkningen. I et sidekapell til kirken ligger graven til den saligerklærte presten Peerke Donders (1809-1887). Denne nederlandske misjonæren brukte store deler av sitt liv på å pleie de spedalske i Batavia, en spedalskkoloni vest for Paramaribo, der de levde under bedrøvelige forhold.

Foto

  • Det vakre kirkeinteriøret: David Stanley, Flickr
  • Katedralen i Henck Arronstraat: Bart van Poll, Flickr