Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

En unik helligdom i Helsinki

I hjertet av Etu-Tӧӧlӧ-distriktet i Helsinki stikker en kobberkuppel opp av den steinete bakken, og ser ut som noe fra en annen planet. Gjemt under kuppelen ligger en unik bygning, Temppeliaukio-kirken. Kirken er hakket ut av fjellet, derav kallenavnet "steinkirken". Denne fascinerende kirken er internasjonalt berømt som det ultimate eksemplet på finsk arkitektur.

I 1906 bestemte bystyret at det skulle bygges en kirke på en kupert tomt i enden av Fredrikinkatu, en stor gate i Helsinki. Planleggingsprosessen var ikke uten utfordringer. En arkitektkonkurranse ble avholdt, men juryen var ikke tilfreds med noen av bidragene. I annen runde ble vinnerutkastet skrinlagt da annen verdenskrig brøt ut. Men den tredje gangen gikk det bedre, og steinkirken ble omsider fullført i 1969.

Kuppelen på Temppeliaukio-kirken
Kuppelen på Temppeliaukio-kirken

Helsinki

Stearinlys langs steinveggene

Progressiv design

Vinnerutkastet ble levert av de finske arkitektbrødrene Timo og Tuomo Suomalainen i 1961. Juryen fant utkastet "aldeles originalt", og likte spesielt at de opprinnelige bergknausene til en viss grad ble bevart. Men innbyggerne i Helsinki var ikke fullt så entusiastiske, og ville heller ha et tradisjonelt kapell. "Steinkirken" minnet for mye om en moské, eller til og med en "djevelsk bunker". På grunn av motstanden tok ikke byggingen til før i 1968. Etter at kirken var fullført og innviet året etter, tok det ikke lang tid før Temppeliaukio ble lovprist av alle, og kirken ble et av høydepunktene i byen.

Design fra det kalde nord

Nordisk design er berømt for sin enkelhet og minimalisme. Interiøret av Temppeliaukio-kirken er et meget godt eksempel på dette. Ettersom fjellet fungerer som vegger, og mye granitt er innlemmet i interiøret, kommer de naturlige omgivelsene virkelig til sin rett. De mange vinduene i kuplene skaper et vakkert samspill mellom lys og skygge.
Naturlig lys gjennom de 180 vinduene i kuppelen
Det akustiske taket i kirken

En arkitektonisk rundtur

Helsinki er en by alle arkitekturelskere burde besøke. Modernisme, funksjonalisme og den høyeste konsentrasjonen av art nouveau-bygninger i Nord-Europa – denne byen har alt. Du kan vandre fra det ene arkitektoniske høydepunktet til det andre etter et spesielt turkart som kan kjøpes på Turistinformasjonen. Eller du kan ta trikk nummer 4, som kjører forbi praktisk talt hver eneste interessant bygning i byen.