Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

En ung by med en turbulent fortid

Regionen rundt Johannesburg var tidligere sparsomt befolket. Men det endret seg over natten da det ble funnet gull på slutten av 1800-tallet. Dermed var Johannesburg ettertrykkelig plassert på kartet. Byen ble offisielt grunnlagt i 1886. Johannes Meyer og Johannes Rissik, de "to johannesene" i regjeringen i Sør-Afrika-republikken, ga navn til byen som skulle vokse frem som Afrikas forretningssenter.

De første innbyggerne i regionen var buskmenn. De ble etterfulgt av boerne, de nederlandske nybyggerne. De bygde de første bondegårdene i området. Men Johannesburgs utvikling i retning en storslått by tok først til da det ble funnet gull. Eventyrere fra hele verden, fra fattige gruvearbeidere til mektige engelske gruvebaroner, strømmet til byen på jakt etter rikdom. De majestetiske kolonibygningene, township-ene og blandingen av svarte og hvite innbyggere minner om byens utvikling.

Ung og gammel i Johannesburg
Ung og gammel i Johannesburg

Johannesburg

Constitution Hill, en historisk ås

Hvis det er ett sted i byen med historisk sus, så er det Constitution Hill. Denne åsen med sin fantastiske utsikt over byen ligger i forstaden Braamfontein. Constitution Hill har vært vitne til de viktigste historiske hendelsene i byen. Det var her, ved forrige århundreskifte, at britiske soldater kriget mot boerne, og det var også her unge dissidenter ble arrestert under Soweto-opprøret i 1976. Etter apartheid ble den nye rettsbygningen oppført her.
 
Det gamle fortet på åsen ble erklært nasjonalmonument i 1964. Åsen var best kjent for Old Fort Prison. Med sitt brutale regime var fengslet allment kjent som Nummer fire. De svarte mannlige fangene satt i Seksjon 4 – ikke bare "vanlige" fanger, men også de viktigste politiske dissidentene. Selv Mahatma Gandhi og Nelson Mandela har tilbrakt noen kalde, ensomme netter her. I dag sitter rettferdigheten i høysetet i den storslagne bygningen, som har huset Høyesterett siden 2004.

Men Constitution Hill er mye mer enn det: Her er tre museer som forteller den fargerike historien om Johannesburg. Interaktive utstillinger og omvisninger gir innsikt i Sør-Afrikas turbulente historie og landets overgang til demokrati. Komplekset huser også det største menneskerettighetsbiblioteket på den sørlige halvkule, og en kunstsamling av kjente nasjonale kunstnere. Besøkende kan følge rettsforhandlingene fra publikumsgalleriet.

Johannesburg, en anselig metropol

Et minne om Sør-Afrika

Afrika-museet befinner seg i Newtown, mellom jazzpuber, utesteder og et lokalt teater. I den tidligere markedshallen stilles det ut malerier, fotografier, arkeologiske funn og gjenstander som gir en oversikt over historien til Sør-Afrika generelt og Johannesburg spesielt. Her kan du lære om gruvearbeidernes enkle liv, og den enorme kontrasten til den luksuriøse livsstilen sjefene deres hadde. Museet presenterer også ulike musikkstiler, blant annet musikk fra township-ene.

Afrika-museet i "kulturstrøket" i Newtown-distriktet

Foto

  • Afrika-museet i "kulturstrøket" i Newtown-distriktet: sacks 8, Flickr