Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Akershus: en stolt festning ved Oslofjorden

Akershus festning er strategisk plassert på en klippe over Oslofjorden, og voktet kong Håkon V og hans norske undersåtter mot farer i middelalderen. Akershus er fortsatt en militærbase, og derfor ser du unge personer som patruljerer med buskete fjær i hattene. Festningen er åpen for publikum. Utenlandske besøkende suger til seg den historiske atmosfæren her, mens lokalbefolkningen liker å rusle rundt på området.

Det modernistiske rådhuset, der Nobels fredspris blir utdelt hvert år, ser ut som det vil stjele showet i Oslo, men med det ultramoderne Operahuset har det fått hard konkurranse av en nykommer. Den stolte Akershus festning har uansett dominert Oslos bysilhuett ved Oslofjorden i 700 år. Byggingen tok til i 1299 for å motstå invasjoner fra det krigshissige Sverige. I dag har den en langt fredeligere funksjon som et sted der lokalbefolkningen går tur med hundene sine og turistene nyter utsikten over havnen. Det arrangeres ofte friluftskonserter her.

Akershus festning ved Oslofjorden
Akershus festning ved Oslofjorden

Oslo

Fra middelalderbastion til renessanseslott

De kantete bygningene og kraftige tårnkonstruksjonene med flere meter tykke murer med brystvern vitner umiskjennelig om middelalderen, men innvendig ser festningen langt mindre streng ut. Etter at alle tenkelige invasjonsforsøk og utallige kanonbombardementer var blitt avverget, fulgte roligere tider. Kong Christian IV grep muligheten til å bygge om festningen til et renessanseslott med majestetiske ballsaler.

Anlegget strekker seg i dag langt ut over festningsmurene, og huser fortsatt både militærbrakker og hovedkvarteret til Forsvarsdepartementet. Når det ikke er statsbesøk, militærseremonier eller andre offisielle evenementer, kan man besøke fangekjellerne, de kongelige værelsene og festningskapellet. Man kan alltid gå omkring på egen hånd, men om man vil lære litt om festningens 700-årige historie, bør man ta en rundtur med omviser.
Mye grønt rundt Akershus

Piknik på retterstedet

I dag er det et trivelig pikniksted, men i årenes løp har atskillige blodige begivenheter funnet sted i og omkring festningen. Under annen verdenskrig ble norske motstandsfolk henrettet av nazistiske eksekusjonspelotonger her, mens det samme skjedde med kollaboratører da krigen var over. Det er lite som vitner om den slags nå. Festningsmuren er dekket av frodige gressplener, og er perfekt for en piknik eller en spasertur mens man nyter panoramautsikten over Oslo og havnen. Festningen har to museer som kan besøkes. Om sommeren er det en utekafé her, der man kan ta seg et smørbrød eller nyte en kopp kaffe eller en kald øl.

“Under annen verdenskrig ble motstandsfolk henrettet her, mens det samme skjedde med kollaboratører da krigen var over.”