KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Alfama, en labyrint av gater

Klesvask til tørk fra en smijernsbalkong. De melodiøse ropene fra en fadosanger lager gjenlyd nedover i gaten. Fargerike fliser pryder fasadene på de høye husene. Alfama, strøket mellom São Jorge-festningen og elven Tagus er kanskje den mest sjarmerende delen av Lisboa.

Alfama er det historiske hjertet av Lisboa. Dette strøket var alt som sto igjen etter at et jordskjelv ødela byen i 1755. Selv om romerne og visigoterne allerede hadde satt spor etter seg her, var det først og fremst maurerne som gjorde seg gjeldende i dette området, fra 711 og fremover. Et typisk eksempel på maurisk påvirkning er virvaret av gater med høye, hvitkalkede hus. Navnet Alfama kommer sannsynligvis fra det arabiske navnet for bad, og henspeiler på de varme kildene i området. Det er et sjarmerende virvar av trange gater og plasser med palmetrær. Rundt hvert hjørne og bak hver dør skuler det seg en ny overraskelse.

Utsikt over det gamle strøket Alfama
Utsikt over det gamle strøket Alfama

Lisboa

En rundtur i klosteret, det nasjonale Panteon og det romerske teatret

Når du går fra São Jorge-borgen til Alfama kommer du forbi Portas do Sol, en av de mange miradouros (utsiktspunkt) i Alfama. Utsikten herfra over de oransjefargede takene og den glitrende elven er aldeles nydelig. Noen hundre meter unna ligger klosteret São Vicente de Fora, etablert i 1147 av Afonso Henriques, den første kongen av Portugal. Dagens bygning daterer seg hovedsakelig fra det 17. og 18. århundre, og omfatter en spesiell kirke med en streng og symmetrisk fasade, som er et storslagent eksempel på manierisme.

Bak klosteret reiser den hvite domen på Santa Engrácia-kirken seg, Portugals nasjonale panteon. Denne helligdommen har en turbulent historie. Byggingen ble utført fra 1681 til 1712, da arkitekten døde og kong João V mistet interessen for bygningen. Kirken sto praktisk talt urørt frem til 1960, da statsminister Salazar bestemte seg for å gjøre den om til et nasjonalt panteon. I dag kan du besøke gravene til flere berømte portugisere her, blant annet forfatteren Almeida Garrett og fadodivaen Amália Rodrigues.

I den vestlige delen av Alfama finner man restene av det romerske Lisboa, blant annet ruinene av et stort romersk teater fra det første århundret før Kristus, bygget under keiser Augustus. I Middelalderen forfalt teatret til en ruin, helt til det ble gjenoppdaget etter det ødeleggende jordskjelvet i 1755. Det lille, interaktive museet viser steinsøyler og andre funn, som bysten av Silenus.

Sanger med Alfama i bakgrunnen

Fado, den portugisiske sangen om livet

Det er mange meninger om fadoens opprinnelse. Noen hevder at den melankolske portugisiske musikken oppsto i Alfama, mens andre mener det hele startet i byen Coimbra. Uansett hva sannheten er – Alfama har noen av de eldste og mest sjarmerende fadohusene i Lisboa. Dette er restauranter eller barer der både kjente fadosangere og uoppdagede talenter fremfører den berømte portugisiske sangen om livet. Alfama har også et fadomuseum – og du kan jo gjette hvilket syn på fadoens opprinnelse som blir fremmet her!

+ Les mer

Se beliggenheten på kartet

Fado Museum, Largo do Chafariz de Dentro 1, Lisboa, Portugal