KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

En øy full av pingviner

Cachagua ligger utenfor kysten av Valparaíso, og er en liten øy med en stor koloni av utryddingstruede pingviner. Dette vernede naturmiljøet er ubebodd, og det er forbudt å gå i land her. Besøkende kan imidlertid seile rundt øya i en fiskerbåt eller i kano for å ta en nærmere titt på disse vaggende skapningene.

Pingviner finnes ikke bare i Antarktis, men også på Isla Cachagua, en liten steinete holme, 150 ganger 300 meter stor, i det sentrale Chile. Øya ligger på Costa Esmeralda, nord for Valparaíso og Viña del Mar. Dette er et paradis for havotere, delfiner, sjøløver og sjøfugler, som den utryddingstruede humboldtpelikanen. Men hovedattraksjonen på denne steinete holmen med kallenavnet "pingvinøya" er den støyende kolonien av over 2 000 magellan- og humboldtpingviner.

Isla Cachagua
Isla Cachagua

Santiago de Chile

Magellanpingviner

Oppkalt etter en oppdager

Magellanpingvinene er oppkalt etter den portugisiske oppdageren Fernão de Magalhães (Ferdinand Magellan) fra 1400-tallet. Disse dyrene lever av blekksprut, krill og skalldyr, og blir selv jaktet på av sjøløver og rovfugler. Pingvinene lever i store kolonier langs kysten av Chile, på Ildlandet og Falklandsøyene. Det finner flere millioner magellanpingviner, men overfiske, klimaendringer og oljesøl gjør at antallet reduseres raskt. Det er grunnen til at disse dyrene har blitt oppført på den røde listen fra International Union for the Conservation of Nature over utryddingstruede arter.

Truet av utryddelse

Humboldtpingvinen er oppkalt etter en annen stor oppdager, den tyske 1800 -talls-vitenskapsmannen Alexander von Humboldt. Denne utryddingstruede pingvinarten lever langs kysten av Peru og Chile, der den kalde Perustrømmen bringer med seg store stimer av ansjos og sardiner. Dyrene hekker i hull fylt med guano (fuglegjødsel), men utvinning av guano har gjort at store deler av deres naturlige miljø har forsvunnet. Antallet humboldtpingviner har blitt redusert til knapt 50 000.

Humboldtpingvin

“Lei en motorbåt for en pingvinssafari”

Penguinøya

Isla Cachagua ligger hundre meter fra kysten av feriestedet Cachagua, 75 km nord for Valparaiso og 165 km fra Santiago. Fra hovedstaten arrangeres ulike dagsturer til regionen. Kayak Australis organiserer en dagstur som inkluderer en kanotur rundt øya. Du kan også organisere din egen tur ved å leie en motorbåt i fiskerlandsbyen Caleta de Zapallar. Du kan også se pingvinene fra standen i Cachagua - men du bør bruke kikkert for å se dem godt.