Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Kunst med stor K

Enhver som kommer kjørende langs Avenida Paulista, en av hovedgatene i São Paulo, vil umiddelbart legge merke til det slående Museu de Arte de São Paulo. Dette arkitektoniske mesterverket hviler på fire enorme, røde ben, mens selve bygningen, en boks av glass og betong, svever flere meter over fortauet. Dette er et av beste kunstmuseene i Sør-Amerika.

MASP (Museu de Arte de São Paulo) er svært stolt av å kunne huse den største samlingen av vestlig kunst på hele den sørlige halvkulen. Arbeider av mange store mestere, fra Renoir, Cézanne og Monet til Rembrandt, Van Gogh og Matisse, kan beundres her. Museet stiller også ut annen vakker kunst, av brasilianske, afrikanske og asiatiske kunstnere.

Museu de Arte de São Paulo
Museu de Arte de São Paulo

Sao Paulo

En mann med et kall

Assis Chateaubriand, grunnleggeren av MASP, hadde et kall, og det var å sørge for å gi São Paulo en kunstsamling av internasjonalt kaliber. Etter andre verdenskrig begynte den rike mediemogulen å kjøpe berømte malerier, assistert av kunstkjenneren Pietro Maria Bardi. Først ble nyinnkjøpte malerier av Rembrandt og Picasso vist i Chateaubriands kontorlokaler, der flere etasjer ble brukt som utstillingsplass.


Men etter hvert som kunstverkene vokste ut av utstillingsplassen, var det på tide å finne et nytt hjem for dem. Bardis kone, arkitekt Lina Bo Bardi, tegnet det nye museet på Avenida Paulista med fire gigantiske søyler, og skapte en 74 meter lang bygning som svever over bakken – byen hadde satt som forutsetning at utsikten til bysentrum skulle bevares. MASP ble fullført i 1968. Bygningen betraktes som en milepæl innen moderne arkitektur, og er et av de mest iøynefallende symbolene på São Paulo.

Loppemarked ved museet

En unik samling

Det går rykter om at kunstsamlingen ikke bare ble anskaffet på legalt vis – Chateaubriand kan ha tvunget folk til å donere penger eller gjenstander fra private samlinger. Samlingen er uansett imponerende, med mesterverker fra det 13. til det 19. århundret. Et av utstillingsområdene rommer hele skulptursamlingen til Edgar Degas – 73 bronseskulpturer som virkelig er unike.

Skulptur av Edgar Degas
Utstilling under MASP-bygningen

Kultursenter

Chateaubriand ville ikke at MASP bare skulle være et berømt museum, men også et sted som kunne formidle kunnskap og kultur, og det har blitt oppfylt. MASP har blomstret til å bli et levende kultursenter med lærerike utstillinger om kunsthistorie, kreative kurs, seminarer og filmvisninger. Det tilbys alltid noe nytt. Det er også temporære utstillinger av fotografi, design eller arkitektur.

Foto

  • Loppemarked ved museet: Around the World in unknown Days, Flickr
  • Skulptur av Edgar Degas: Museu de Arte de São Paulo
  • Utstilling under MASP-bygningen: Michael Renner, Flickr