KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Bali: Fantastiske opplevelser under vann

Korallrev, skipsvrak og djevelrokker – Bali er et av de vakreste dykkerparadiser i verden. Mellom høye klipper finner man idylliske viker med hvite sandstrender og krystallklart vann. Her finnes rolige steder nesten uten bølger, der nybegynnere og snorklere kan beundre fisken, skilpaddene og korallrevene i sitt eget tempo. Mer erfarne dykkere kan dra på spennende tokt til - og inn i - ekte skipsvrak.

Bali er omgitt av Koralltriangelet, også kjent som havets Amazonas på grunn av størrelsen og overfloden av planter og dyr. Det finnes en mengde steder rundt øya der du føler deg som en del av en fargerik naturdokumentar med det samme du dykker ned under overflaten. Det overveldende undervannslandskapet er fascinerende både for novisene og de erfarne dykkerne og snorklerne.

Oppdag en fargerik undervannsverden
Oppdag en fargerik undervannsverden

Denpasar-Bali

Manta Point og Blue Lagoon

De sunne korallrevene og de mange fiskene rund holmene i Nusa Penida og Nusa Lembongan, sørøst for Bali, er populære destinasjoner for dykking og snorkling. Fra juli til november har du muligheten til å se den sjeldne St.Petersfisken her. Litt lenger sør, og vanskeligere å nå på grunn av bølgene, ligger Manta Point, der man kan beundre spektakulære djevelrokker. Disse djevelrokkene har et spenn mellom finnene på opptil sju meter, og finnene er så kraftige at de kan hoppe opp av vannet. Ordet "vinger" virker svært passende.

Litt lenger nord ligger Blue Lagoon, like utenfor havna på Padang Bai, der det går ferjer til Lombok. Dette er et perfekt sted å dykke for nybegynnere som ikke er redd for å komme over skilpadder, flaggermusfisk, pilskate eller hai. En eksepsjonell opplevelse er den nattlige utflukten der du kan observere den såkalte Spanske danseren, en merkelig signalrød nakensnegl. Den mer avsidesliggende øya Gili tepkong, med skrånende rev og vertikale vegger, er et favorittsted for mer erfarne.

Se en djevelrokke
Båttur til Menjangan

Menjangan, et fargerikt akvarium

Menjangan-øya ligger noen kilometer ut fra det nordvestlige punktet på Bali. For å komme dit, må du kjøre noen timer ut fra Denpasar, og deretter ta en 30 minutter båttur. Det betyr at det er mindre folksomt der enn på mange andre dykkersteder. Revene og klippeveggene rundt denne øya er spektakulære, og her kan du også speide etter skipsvrak. Stedet er også ideelt for snorkling – her er det nok papegøyefisk, sjøpølser, blåsefisk og barrakudaer til å holde hodet under vannet dagen lang. Et virkelig paradis.

Dykking etter skatter i Tulamben

Hva er vel mer spennende enn å dykke etter et ordentlig skipsvrak? På bunnen i nærheten av landsbyen Tulamben ligger det berømte vraket av Liberty, et amerikansk marinetransportskip som ble bombet av en japansk undervannsbåt i 1942. Skipet, som er nesten 120 meter langt, var opprinnelig strandet på østkysten av Bali, helt til et utbrudd fra Mount Agung i 1963 trakk det ut på dypt vann og knakk det i to. I dag er vraket fullstendig dekket av anemoner og koraller – en ordentlig skatt for dykkere. Her er også en overflod av marine dyr, som keiser-havengel, klumphodet leppefisk og svarttipphai. Talumben ligger på Balis østkyst.

Vraket av Liberty er dekket av koraller