Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Strender fulle av skilpaddeegg

Hvis du noen gang har dykket rundt revene og vrakene på Aruba, har du kanskje støtt på dem før: havskilpadder. Havskilpadder er som brevduer under vann: Uansett hvor langt de streifer, finner de alltid veien hjem. Og "hjem" er den Aruba-stranden der de en gang ble klekket ut av et egg — og som de vender tilbake til for å sikre neste generasjon.

Hvis du har flaks, vil du se ikke bare rugende skilpadder, men også babyskilpaddene når de klekkes. Dette finner sted på vestkysten av Aruba, spesielt i området med lave bygninger rundt Eagle Beach. Rugingen finner sted fra mars til september, og eggene klekkes fra mai til november. Områdene er merket, og skilpaddene skal så langt det er mulig ikke forstyrres på noen måte.

En grønn skilpadde og reiret hennes
En grønn skilpadde og reiret hennes

Aruba

Et fasinerende syn

Det er fire havskilpaddearter på Aruba: grønn havskilpadde, uekte karett, ekte karett og den sjeldne lærskilpadden. De er alle utryddingstruet, så det er ekstremt viktig at disse dyrene er beskyttet.

Selv om de virker sløve, kan havskilpaddene tilbakelegge enorme avstander gjennom havet. Hvert annet til femte år bruker de jordens magnetfelt for å navigere tilbake til stranden der de ble født. Hunnene som kommer bygger også store reir, der de legger egg som de dekker forsiktig til med sand.

Hvis du er heldig, kan du se egg som klekkes - fra avstand. Det begynner med at sanden beveger seg. Når temperaturen faller mot slutten av dagen, er det et tegn til de unge skilpaddene om å løpe mot vannet i mengdevis. Etter solnedgang er det viktig at alle lysene i området er slått av, så ikke de unge skilpaddene blir desorienterte og tar til å løpe i feil retning.

Bare én av tusen unge skilpadder når voksen alder.
Nesten i vannet

Bevisste observatører

Turtuga Aruba er en frivillig organisasjon som merker og beskytter skilpaddereir. De informerer også publikum om reirene, for uvitende observatører kan gjøre stor skade. De viktigste atferdsreglene når eggene i et reir klekkes, er å slå av alle lys, ikke ta opp skilpaddene og ikke blokkere veien ut i vannet for dem. Det er viktig at de nyklekte skilpaddene finner veien på egen hånd, slik at strandens beliggenhet blir preget i dem. De skal tross alt finne veien tilbake hit for å fullføre livssyklusen.

“Det er veldig viktig at de nyklekte skilpaddene finner veien på egen hånd”