Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Vakre palasser rundt Madrid

Palacio Real er en av de mest populære attraksjonene i Madrid. Dette som er det største kongepalasset i Europa har 870 vinduer, 240 balkonger, 44 trapper og 2 800 rom – stort nok til at du kan bruke hele dagen på å utforske det. Men rundt hovedstaden finnes enda mer storslåtte eksempler på den spanske kongefamiliens uhemmede nytelsessyke.

Kongens boligpalass er ikke åpent for publikum, men følgende tre kongeboliger kan besøkes. Med sine 2 675 vinduer, 86 trapper og 4 000 rom er El Escorial definitivt større enn Palacio Real, bortsett fra at det ikke er et palass, men en festning, derav mangelen på balkonger. Det elegante, eventyrlignende slottet i Aranjuez står i skarp kontrast til granitten i El Escorial. Og til sist har du palasset til general Franco, som ligger på et fjell i El Pardo.

Det enorme klosterpalasset El Escorial
Det enorme klosterpalasset El Escorial

Madrid

Kong Filip IIs kolossale klosterborg

San Lorenzo de El Escorial er en avsidesliggende fjellandsby i Sierra de Guadarrama. Den ville ikke ha eksistert hvis ikke Filip II, konge av Spania og fyrste av Nederland, hadde bygget denne enorme klosterborgen her i det 16. århundre. El Escorial er en firkantet, massiv og skrekkelig granittblokk med tårn, der alle sidene er minst 200 meter lange. Som kloster, basilika, presteskole, bibliotek, panteon og palass i ett er den et perfekt eksempel på stormannsgalskap, og er oppført på verdenskulturarv-listen.

Palacio de El Pardo, general Francos boligpalass

Spanias Versailles

Et annet palass kong Filip fikk oppført, var sommerpalasset, og kontrasten kunne ikke ha vært større: Palacio Real de Aranjuez er like sjarmerende som Escorial er stygt. Kong Filip valgte plasseringen med god grunn: Denne fruktbare dalen ved breddene av elven Tajo er unik i det ellers tørre og lite fruktbare platået Madrid ligger på.

Kong Filip IIs sommerpalass i Aranjuez
Boligpalasset til diktatoren general Franco

General Francos glemte palass

Av alle palassene i og omkring Madrid som er åpne for publikum, er Palacio de El Pardo fra 1500-tallet det minst besøkte og mest kontroversielle. Her bodde den forhatte diktatoren general Franco i flere tiår. Han er ofte beskrevet som en mann med sans for enkelhet, men han følte seg likevel hjemme blant de tusenvis av kilometerne med silke og fløyel, krystallysekroner, skinnende marmor og fjas. Palasset er omgitt av et jaktterreng på 15 000 hektar, og står på toppen av et fjell, slik at ubudne gjester kunne ses på lang avstand, og bli skutt når de nærmet seg.

Foto

  • Palacio de El Pardo, general Francos boligpalass: Choniron, Wikimedia
  • Kong Filip IIs sommerpalass i Aranjuez: Choniron, Wikimedia
  • Boligpalasset til diktatoren general Franco: Esetena, Wikimedia