Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Øl i København

Øl har en 5000-år gammel historie i Danmark, og er derfor tett knyttet til dansk kultur og historie. Vikingene var gale etter det, de drakk praktisk talt ikke annet enn lett øl, som på den tiden var sunnere enn vannet. Fortsatt brygges det øl i Danmark, og danskene drikker i gjennomsnitt 80 liter i året.

Til lunsj, etter jobben og sammen med venner – danskene elsker ølet sitt. Det finnes "store øl" – halvlitre – eller du kan ta deg en "lille en". Dansk øl serveres i alle størrelser. De mest kjente bryggeriene, er Carlsberg og Tuborg, som er berømte både i Danmark og utlandet. Men ikke nøl med å prøve mindre kjente spesialiteter fra lokale mikrobryggerier – de er også svært smakfulle.

Danmark har en rotfestet ølkultur
Danmark har en rotfestet ølkultur

København

Fra mørkt hveteøl til pils

Det første bryggerilauget i København ble etablert i 1525. Det besto av noen få lokale bryggerier som leverte produktene sine både til folket og til kongen og hæren hans. Det var en stor oppgave, ettersom den daglige rasjonen var 10 liter per person. Det tradisjonelle ølet – og frem til slutten av det 19. århundre det eneste ølet – var hvidtøl. Til tross for navnet var dette ølet ganske mørkt på grunn av maltinnholdet.

I 1838 presenterte J. C. Jacobsen et bayersk øl for den danske kongen. Det var brygget gjennom en moderne prosess, hadde finere konsistens og lengre holdbarhet. Det ble en suksess, og førte til opprettelsen av Carlsberg-bryggeriet like utenfor København i 1847. Noen få år senere begynte Tuborg produksjon av pilsnerøl i stor skala, og dette lyse ølet er nå det mest populære ølet i Danmark.

Et brett med mørkt "hvidtøl"

Dansk spesialøl

Danmark har mer enn 200 mikrobryggerier, og dansk spesialøl er allestedsnærværende i barene i dag. Det lages ofte med helt naturlige og lokale ingredienser. Et godt sted å begynne, er på Amager Bryghus. Ølet deres har en rik, krydderaktig smak, fordi det er gjæret på flaske. Prøv også Møgelskår Hyldeknægt fra bryggeriet på Samsø. Det har en lett smak av karamell og hylleblomst. Påskeøl og juleøl er også populært – de selges noen få uker frem til høytidene de har fått navn etter, og markerer begynnelsen på vinteren og våren for danskene.

Juleøl er svært populært i Danmark