KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Berlin, et kunstgalleri i full størrelse

Graffiti eller gatekunst: Berlin har det i rikt monn. Gateartistene bruker byen som lerret, og gir Berlin det avantgardistiske preget byen er kjent for. Restene av Berlinmuren er et spesielt populært sted å vise frem alle former for kreativt talent. Enten du er i (tidligere) Øst- eller Vest-Berlin, er hvert eneste strøk fullt av gatekunst. Du kan ta en spesiell rundtur viet til graffitikunst!

Et politisk slagord på en bro opphøyd til kunst, eller en scene for graffitikunstnere i en forlatt overvåkingsstasjon fra den kalde krigens dager ─ i mer enn førti år har kunstnere og andre kreative typer brukt Berlin som et eneste stort lerret. I Vest-Berlin begynte graffitibølgen sent på 1970-tallet, og etter murens fall i 1989 ble gatekunst stadig mer populært i tidligere Øst-Berlin.

The East Side Gallery

De beste graffitistedene

Berlin har graffiti i alle former, fra vanlige signaturtagger til ekte kunst. Den verdensberømte britiske gatekunstneren Banksy lager satirisk og politisk graffiti, og arbeidene hans dekorerer noen av veggene i Kreuzberg, Friedrichshain og Mitte. Et av de mest berømte verkene hans i den tyske hovedstaden er en astronaut på en husfasade. Andre steder i byen finner du arbeider av andre kjente gatekunstnere, som El Bocho, Emess og Alias. Og selvfølgelig har du det 1,3 kilometer lange East Side Gallery: den lengste intakte delen av Berlinmuren, som er blitt omgjort til et offentlig kunstgalleri.

Gatekunstomvisninger

De mange graffitiomvisningene i Berlin er fine introduksjoner til byens graffitikunst. Under en rundtur lærer du om meningen med gatekunst, og du vil se mange lokale og internasjonale kunstnere i arbeid. De forklarer mer enn gjerne om graffitiens uskrevne regler og koder, hvilken vei bevegelsen går og hvilke endringer økningen i digital kunst vil føre til.
Mange av turoperatørene byr også på muligheten for å delta på en graffitiworkshop. På et nedlagt industriområde eller i en gammel fabrikkbygning kan du lære det grunnleggende om graffitispraying. Lær å arbeide med sjablonger og klistremerker, forstå hvordan du gjenkjenner verker og veggmalerier, og skap din egen stil.
Tacheles kunsthus i en tidligere okkupert bygning