Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Berlin for filmelskere

Filmelskere har det storartet i Berlin: Hver vinter er byen vertskap for en av de viktigste filmfestivalene i verden, Berlinalen. Resten av året er det også mye å glede seg over for filmfans. Besøk settet til den klassiske science fiction-filmen "Metropolis" i verdens eldste filmstudio. Eller se på stumfilmer akkompagnert av levende pianomusikk i en av byens kunstkinoer. I tillegg til de store kinoene med flere saler er det mange kunstkinoer som viser filmer i originalversjon.

Ingen annen by er så filmgal som Berlin. Dusinvis av filmer blir spilt inn i Berlin hvert år. I "Valkyrie" dukker Tom Cruise opp i bakgården til Bendlerblock, og Matt Damon-fans kjenner kanskje igjen den store klokken på Alexanderplatz fra "The Bourne Supremacy". Kinoene her er veldig populære. Byen har dusinvis av dem, fra den ultramoderne Cinemaxx med 19 saler og tusenvis av seter til obskure kunstkinoer som Eiszeit. Du kan også besøke den modernistiske Kino International, der filmpremierene med rød løper fant sted i DDR-tiden.

Verdenstidsklokken på Alexanderplatz
Verdenstidsklokken på Alexanderplatz

Berlin

Berlinalen internasjonale filmfestival

Etter Berlinalen: andre filmfestivaler

Berlinalen, som finner sted i februar hvert år, er den viktigste filmfestivalen i Berlin. Filmstjerner flyr inn fra Hollywood og hele resten av verden for å delta. Men Berlin har mer enn bare én filmfestival. Berlin Independent Film Festival finner også sted i februar, i kunstkinoen Babylon. Om våren viser the Xposed International Queer Film Festival skeive kortfilmer. I april hvert år viser Achtung Berlin filmer som er tatt opp i og omkring Berlin. Om sommeren er det en rekke utendørskinoer, blant annet i Mitte, Friedrichshain og Kreuzberg. Tilhengere av fantasyfilmer stiller seg i kø for Fantasy Filmfest i august.

Besøk på settet til Marlene Dietrich

Studio Babelsberg ble grunnlagt i 1912, og er det eldste filmstudioet i verden. Hundrevis av filmer er tatt opp her, inkludert science fiction-klassikeren "Metropolis" av Fritz Lang og "Der blaue Engel" med Marlene Dietrich. Omvisningene foregår på tysk.
Filmpark Babelsberg i nærheten er et fint sted for en dagsutflukt med ungene. En annen filmattraksjon i nærheten er det som før het "Filmmuseum der DDR" og nå heter Filmmuseum Potsdam. Her arrangeres det utstillinger og spesielle filmvisninger. Museum für Film und Fernsehen befinner seg på Potsdamer Platz i sentrum av Berlin.

Metropolis-figur i Filmpark Babelsberg
Kino Babylon fra 1928

Filmer med undertekst

Storkinoer med flere saler som Cinemaxx på Potsdamer Platz viser for det meste dubbede filmer, men de mindre kinoene viser filmer på originalspråket med undertekster – se i kinoannonsene etter "OmU" (original med tyske undertekster) eller "Omengl.U" (original med engelske undertekster). Babylon spesialiserer seg på europeisk film, og viser jevnlig stumfilmer akkompagnert av levende pianomusikk eller et restaurert, originalt pipeorgel. Xenon viser stort sett homsefilmer, Odeon spesialiserer seg på engelskspråklige filmer og Hackesche Höfe Kino viser art house-filmer og world cinema.

Foto

  • Berlinalen internasjonale filmfestival: cinemafestival, Shutterstock
  • Metropolis-figur i Filmpark Babelsberg: Frank M. Rafik, Flickr
  • Kino Babylon fra 1928: GloomyCorp, Flickr