Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Berlins beste technoklubb: Berghain

Hvis du ber en berliner om å beskrive Berghain, vil du få en rekke forskjellige meninger: køene er endeløse, og dørvaktene praktiserer et notorisk ubegripelig regime med hensyn til hvem de slipper inn. Og hvis du greier å komme deg inn i dette tidligere østtyske elektrisitetsverket, vil du se at det er dyrt, varmt og mørkt, men samtidig er kubben enorm og ekstatisk. Berghain er kanskje Berlins beste klubb. Mange sier til og med at det er den beste technoklubben i verden.

Det er forbudt å ta bilder i dette "galskapens rike", så den tyske avisen Süddeutsche Zeitung har publisert et kart med informasjon "for de som ikke slipper inn". New York Times lagde en hel side om utkasteren Sven Marquardt, som har ansiktet dekket av tatoveringer og munnen full av gulltenner. Avisen sammenlignet ham med den trehodete vakthunden i gresk mytologi, "Berlins nattelivs Kerberos". Det lokale turistkontoret snakker begeistret om at "folk med alle slags seksuelle orienteringer hengir seg til utsvevelser i de mørke rommene". Berghain er uten tvil den mest omtalte klubben i Berlin.

Et techno-tempels anatomi

De som trosser køen og greier å komme seg forbi dørvaktene, kommer inn i et samt techno-tempel. Første etasje består av et digert rom med betongbenker og veggstore malerier av den polske kunstneren Pjotr Nathan. En ståltrapp fører ned til kjelleren og den 18 meter høye turbinhallen, der berømte DJ-er som Luke Slater og Carl Craig spinner technomusikk på full guffe. Ovenpå, i Panorama Bar, spiller DJ-ene house, og etter soloppgang hender det at persienne åpnes og lukkes til rytmen fra musikken.
De som liker seg i dagslys kan også danse i hagen om sommeren. Dersom du liker å holde på i ly av mørket, kan du ta sikte på labyrintene av mørkerom, som finnes i hver etasje. Her blandes alle seksuelle orienteringer, men heterofolket går gjerne ovenpå, mens de skeive holder seg nedenunder. Berghain er åpen hver ukedag (eller ukenatt), men den virkelige nattemaratonen starter på lørdager: Dørene åpnes ved midnatt, og partyet holder det gående helt til mandag. Vår forberedt på å vente - selv på søndager kan man bli stående i køen i opptil en time.

“Dørene åpnes ved midnatt på lørdag, og stenger ikke før mandag ettermiddag”

Berghain holder til i et tidligere østtysk elektrisitetsverk

De avvistes ball

Klubbens dørpolitikk er om mulig enda mer mysteriøs enn det som foregår innenfor. Dørvaktene er veldig selektive. Bare de som vil bidra til de rette partyvibbene får slippe inn. Og selv om Berghain har plass til 1500 mennesker, er den relativt liten for en så berømt klubb. På det populære nettstedet Berlin-Life.com, der folk kan vurdere ulike utesteder, kan stemmegivningen blir ganske ekstrem: De som ikke slapp inn gir 1, mens de som fikk komme innenfor gir 10. Det er en gåte nøyaktig hvilke kriterier som avgjør hvem som slipper inn, men de som blir nektet er gjerne grupper, fulle folk, kvinner i høye hæler, menn uten sminke og turister som ikke snakker tysk.

Et fullpakket dansegulv

Foto

  • Berghain holder til i et tidligere østtysk elektrisitetsverk: Achim Bodewig, Flickr
  • Et fullpakket dansegulv: Merlijn Hoek, Flickr