Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Botany Bay: der det hele begynte

Botany Bay ligger bare noen få engelske mil sør for Sydneys sentrale forretningsstrøk. Det var her britene, under kommando av kaptein James Cook, satte foten på australsk jord for første gang, i 1770. I dag er bukten en del av Botany Bay nasjonalpark, med vakre landskaper, naturstier og fascinerende museer.

Opprinnelig ga engelskmennene bukten navnet Sting Ray Harbour (pilskatehavnen), på grunn av det store antallet pilskater der. I løpet av noen få dager oppdaget de imidlertid over 3 000 nye plantearter, og Sting Ray Harbour ble omdøpt til Botany Bay.

Stedet der kaptein Cook gikk i land

I James Cooks kjølvann

Stedet der kaptein Cook først gikk i land, ved buktens sørodde, er nå markert som "Kaptein Cooks landingssted". Det er et monument med form som en steinnål, og et besøkssenter som stiller ut ulike gjenstander som gir mer informasjon om historien til Botany Bay. Cooks ankomst hadde stor betydning for Australias opprinnelige innbyggere, aboriginene, som etter hvert ble fordrevet fra området eller drept.

Den første flåten

I januar 1788, 18 år etter at kaptein Cook kom dit, ankom den første flåten fra Storbritannia. Elleve skip med over ett tusen nybyggere, inkludert straffanger, gikk i land på disse strendene for å etablere den første britiske kolonien. To dager senere plantet kaptein Arthur Phillip det britiske flagget i Sydney Cove, og gjorde krav på landet på vegne av Storbritannia. Hvert år den 26. januar feirer landet hendelsen med Australia Day. Dagen er en nasjonal fridag, og det er festligheter over hele landet, også i Sydney. Programmet endres fra år til år, men dagen avsluttes alltid med spektakulære fyrverkerier.

Spektakulært fyrverkeri over Sydney
La Perouse-museet

La Perouses ulykke

En annen oppdager som gikk i land i Botany Bay – også i januar 1788 – var Jean-François de Galaup, greven av La Perouse. Han ga viktige forsyninger til nybyggerne. Men under en av hans mange turer sank skipet hans under mystiske omstendigheter. Vraket ble først funnet mange år senere på Salomonøyene. På nordodden i Botany Bay ligger La Perouse-museet og besøkssenteret, som hovedsakelig er viet den franske oppdageren og flåten hans. En stor samling kart, navigasjonsinstrumenter og gjenstander som er hentet opp fra vrakene av skipene i La Perouses ekspedisjon, er utstilt i museet.

Fugl og fisk

Kombinasjonen av historie og natur gjør Botany Bay til et attraktivt reisemål. I den vakre nasjonalparken finnes unike naturlig hjemmehørende planter, et titalls fuglearter og en rik undervannsverden. Den er også et populært dykkested. Den har fine turstier og milevis med hvite sandstrender. Besøk også utkikksplattformen ved Quibray Bay, et utmerket sted for fuglekikking.

Hvitmaskehegre

Foto

  • Hvitmaskehegre: Foto White-faced heron: Tony Rodd, Flickr