Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Budapest fra Kjettingbroen

Kjettingbroen over Donau er et av de mest berømte landemerkene i Budapest. Fra denne hengebroen mellom bydelene Pest og Buda har man en spektakulær utsikt over Donaus bredder. På Pest-siden rager de spisse tårnene på parlamentsbygningen opp langs bredden, mens Buda-borgen reiser seg på den andre siden. Selve hengebroen er imponerende, spesielt om natten når de tunge kjettingene blinker med tusenvis av lys.

Széchenyi lánchíd, som den heter på ungarsk, ble fullført 1849. Dette underverket var den første broen som knyttet Buda og Pest sammen. I sin tid var dette et ekstraordinært arkitektonisk mesterverk – med sine 375 meter var den en av de lengste hengebroene i Europa. Store steinløver vokter broen på begge sider, og de slående pilarene bærer Ungarns våpenskjold.

Den opplyste Kjettingbroen om natten
Den opplyste Kjettingbroen om natten

Budapest

En hengebro i stedet for en ferge

Selv om det er vanskelig å forestille seg i dag, fantes det ingen permanent forbindelse mellom Pest og Buda før Kjettingbroen ble oppført. De som ville reise mellom det som fortsatt var to atskilte byer, måtte ta fergen om sommeren og gå over isen på Donau om vinteren – hvis det var kaldt nok. Men plutselige værforandringer kunne gjøre det umulig å krysse elven, og den nærmeste broen lå i Wien, 250 kilometer unna. Folk kunne bli sittende fast i dagevis på feil side av elven.

Greve István Széchenyi opplevde nettopp det. I 1820 måtte han vente en uke for å krysse elven, og gikk dermed glipp av farens begravelse. Han ble så opprørt over dette at han bestemte seg for å gjøre noe med situasjonen med det samme, og dannet en stiftelse for å finansiere byggingen av en permanent bro over Donau. Den engelske ingeniøren William Tierney Clark tegnet hengebroen, og skotten Adam Clark (de var ikke i slekt) ledet byggingen. Den store åpningen fant sted den 21. november 1849.

“Før Kjettingbroen knyttet Buda og Pest sammen, måtte man ofte vente i dagevis for å krysse elven med ferge.”

Med taubane opp til borgen

Adam Clark-plassen, oppkalt etter bygglederen for Kjettingbroen, har en taggete "O". Denne skulpturen av Miklós Borsos markerer startpunktet for alle veier i Ungarn. Her avgår også taubanen opp til Buda-borgen. På den korte turen får man en enestående utsikt over Kjettingbroen, Donau og Pest. Et morsomt faktum er at tunnelen under Borghøyden, som også ble bygget av Adam Clark, er nøyaktig like lang som Kjettingbroen. Ungarerne liker å fleipe med at broen dermed kan skyves inn i tunnelen når det regner.

Med taubane opp til borgen