Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

En festning for kunstelskere

En gang var Castello Sforzesco et symbol på makt, nå er den en viktig kulturattraksjon. Det enorme fortet midt i Milano ble opprinnelig bygget som en ugjennomtrengelig festning. Det var herfra Visconti-familien, og senere Sforza-familien, hersket over byen. Siden 1896 har festningen huset en av de største kunstsamlingene i Milano. Ta deg tid til å beundre de utstilte skulpturene, det europeiske porselenet og de barokke møblene.

Galeazzo II Visconti, den første hertugen av Milano, beordret byggingen av Castello Sforzesco i 1358. Resultatet var et kraftig firkantet fort med vollgraver, vindebroer og vegger som var opptil 7 meter tykke. Da Filippo Maria Visconti (det siste mannlige medlem av Visconti-familien) døde i 1447, proklamerte borgerne i Milano den kortvarige Ambrosiske republikken, og borgen ble fullstendig ødelagt. Men kort tid etter erklærte Francesco Sforza seg hertug av Milano, bygget hele borgen opp igjen og la til et 70 meter høyt sentraltårn: Torre del Filarete.

Borgporten

Kunstsamlinger i verdensklasse

Under styret til Ludovico Sforza, med kallenavnet "Il Moro", som var hertug av Milano på slutten av 1400-tallet, fikk borgen større kulturell betydning. Sforza ga kunstnere som Leonardo da Vinci og den verdensberømte arkitekten Donato Bramante i oppdrag å utsmykke borgen innvendig. Under spansk og østerriksk styre ble fortet hovedsakelig brukt til militære formål. Hvis du går gjennom den 71 meter høye porten og inn i borggården, befinner du deg der det i sin tid ble drevet med militær eksersis. Rundt 1900 ble fortet omgjort til museumsanlegg. Her finner du om lag 10 ulike museer med uvurderlige samlinger i verdensklasse. Og alle er tilgjengelige for en inngangspris på bare 3 euro.

Borggården i Castello Sforzesco

Italiensk design

Italienere har alltid vært kjent for sin raffinerte smak og sans for design. Et av rommene viser milanesisk møbeldesign fra det 15. til det 20. århundre. Samlingen begynner med kongelige og kirkelige møbler fra det 15. og 16. århundre og barokkmøbler med parketter. Her kan du beundre kunstsamlingene til rike adelige familier. Museet viser også samtidsdesign, med arbeider av den berømte milanesiske designeren Giò Ponti. I tillegg til møbler og steintøy har han også tegnet bygninger, for eksempel varehuset Bijenkorf i Eindhoven i KLMs hjemland Nederland.

Stol designet av Ponti
Et paradis for duer

Hull i veggene

Når du går fra museum til museum og fra borggård til borggård, vil du kanskje legge merke til små hull i veggene. De er nå bebodd av de mange duene som har skapt seg et hjem i fortet. Hullene var opprinnelig ment som støtte for stillaser for vedlikeholdsarbeid, som fortsatt pågår. Byen foretar for tiden betydelige investeringer i å forvandle fortet til en bygning som Milano og dens innbyggere kan identifisere seg med.

Foto

  • Borggården i Castello Sforzesco: Anton_Ivanov, Shutterstock