KLM Royal Dutch Airlines KLM Royal Dutch Airlines
 

Romas katakomber

Når man tenker på det romantiske Roma, er kanskje ikke mystiske korridorer og gamle krypter den første assosiasjonen man gjør seg. Men like utenfor byen ligger Romas katakomber, et nettverk av underjordiske gravplasser fra det andre århundret etter Kristus. De mest imponerende er St. Callixtus-katakombene, der 16 paver og om lag 30 martyrer er gravlagt.

St. Callixtus-katakombene har navn etter diakonen Callixtus, som ble utpekt til gravvokter av pave Zephyrinus i det tredje århundret. Disse katakombene ble den offisielle gravplassen for Romerkirken. Kristendommen var fortsatt en uvanlig trosretning, og mens romerne kremerte sine døde, foretrakk de kristne at de ble begravet. Romersk religion forbød gravleggelse innenfor bygrensen, dermed ble katakombene utpekt som gravplass.

Lille Vatikanet

Det er en atmosfære av mystikk i korridorene. Katakombene har ikke mindre enn fire etasjer, og noen av dem ligger 20 meter under bakken. Den viktigste av de ulike seksjonene er pavenes område, også kjent som "Lille Vatikanet". Pavekryptene i St. Callixtus går for å være de vakreste i katakombene, og på veggene ser man fortsatt originale inskripsjoner.

St. Cecilia-krypten er en annen attraksjon. St. Cecilia, musikkens skytshelgen, var gravlagt her i 500 år. Hun døde martyrdøden i ca. år 230, og kroppen hennes var savnet i lang tid. Graven hennes ble gjenoppdaget i St. Callixtus-katakombene i 820. Pave Paschal I ga ordre om å bygge en kirke der hun var blitt drept, og overførte kroppen dit. Santa Cecilia-basilikaen finnes fortsatt, i det sjarmerende Trastevere-strøket.

Katakomben i St. Cecilia

Undergrunnssymbolikk

Korridorene og rommene i katakombene er rikt dekorert med kristne symboler. Ettersom de kristne ikke kunne praktisere troen åpenlyst på denne tiden, malte og risset de inn symbolene sine for å uttrykke troen. De best kjente er Kristusmonogrammene, fisken og den gode hyrde. Monogrammet består av de greske bokstavene X og P, de to første bokstavene i det greske ordet for Kristus. Hvis disse er risset inn i en grav, betyr det at en kristen er gravlagt der.