Det ser ut som om nettleseren din er utdatert.
For å bruke alle funksjonene på KLM.com på en trygg måte anbefaler vi deg å oppdatere nettleseren din eller velge en annen. Hvis du fortsetter med denne versjonen, kan det føre til at deler av nettstedet ikke vises på korrekt måte, eller ikke vises i det hele tatt. Personopplysningene dine vil dessuten være sikrere med en oppdatert nettleser.

 

Festligheter på katalansk vis

Den katalanske kulturen finner sitt sterkeste uttrykk i de mange festivalene som avholdes i Barcelona. Fyrverkeri lyser opp nattehimmelen så ofte at de virker som om det alltid er noe som skal feires. De fleste festivalene ble etablert til ære for Barcelonas eller Katalonias skytshelgener. Tusenvis av mennesker strømmer ut i gatene under prosesjonene, enten i folkedrakter eller i kostymer som fremkaller minnet om gamle ritualer.

Akrobatikk og menneskelige pyramider eller tårn (castells) er velkjente elementer i noen av de katalanske festivalene. Prosesjonene er nesten alltid akkompanert av geganter, gigantiske figurer laget av pappmasjé. Hvis du har lyst, er du velkommen til å være med i sardanaen, selv om denne katalanske folkedansen er vanskeligere enn den ser ut til.

Et opptog gjennom Barcelona
Et opptog gjennom Barcelona

Barcelona

Correfoc under La Mercè

La Mercè: en glødende festival

La Mercè-festivalen finner sted i september hvert år, og er Barcelonas største gatefestival. Barcelonerne tilbringer nesten en uke med å hedre byens viktigste skytshelgen, Mare de Deu de La Mercè, i form av opptog, musikk og dans. På denne måten sier katalanerne farvel til sommeren og ønsker høsten velkommen med et smell. Ikke vær redd for de hornprydede demonene som løper gjennom Barcelonas gater mens de spruter ild. Dette er correfoc, en typisk katalansk tradisjon som skal drive ut onde ånder.

+ Les mer

Mer informasjon

Correfoc er en tradisjon fra middelalderen, og ordet betyr bokstavelig talt brannvandring. Grupper av demoner - colles de diables - driver ut onde ånder med fakler og fyrverkeri til rytmen fra katalanske trommer. Tilskuerne blir tradisjonelt velsignet med kaskader av ild, så det er best å være forberedt. Det er en spektakulær forestilling, men alt bråket og fyrverkeriet kan være litt skremmende for barn. Derfor roer demonene seg ned utpå ettermiddagen, og arrangerer spesielle correfocs for barn.

Sankthansbål

Sant Joan-festen

Den 23. juni feires Sant Joan-festen (St. Johannes eller St. Hans), som tar til ved solnedgang. Nit de Sant Joan er den korteste natten i året, og gir ikke mye rom for søvn. St. Hansbålene i Barcelona tiltrekker seg mye opmerksomhet, men det virkelige festen finner sted på strendene. Fin deg en god plass i sanden med en piknikkurv og en flaske cava, og se horder av barcelonere kaste seg ut i havet. Mange mennesker mener at Johannes Døperen gir sjøvannet helbredende egenskaper denne natten.

+ Les mer

Se kart

Barceloneta-stranden, Barcelona, Spania

Røde roser på Sant Jordi

Kjærlighet og litteratur på Sant Jordi

Den 23. april feirer katalanere Sant Jordi (St. Georg), som ifølge legenden drepte dragen på denne dagen, og returnerte til sin elskede med en rose. I tråd med tradisjonen forærer mennene kjærestene sine en rose denne dagen, som blir gjengjeldt med en gave i form av en bok. Blomstene og bøkene kan kjøpes i en av de hundrevis av bodene langs La Rambla, eller i de andre gatene i Barcelona. Det er en kjempemessig fest, der unge og gamle danser sardana på Plaça de Sant Jaume og poetene leser diktene sine i kafeene. Enten du er forelsket eller ei vil en spasertur gjennom Barcelona denne dagen - som også er den internasjonale bokdagen - garantert gi vårfornemmelser.

+ Les mer

Se kartet

Plaça de Sant Jaume, Barcelona, Spania

Foto

  • Sankthansbål: Photo Sint Joan bonfire : Jaume Meneses, Wikimedia
  • Røde roser på Sant Jordi: Kenneth Dedeu, Shutterstock